Banca
Economia 31/01/2024

El Santander va guanyar 30 milions al dia i va batre el seu rècord històric de guanys

L'entitat que presideix Ana Botín va obtenir uns beneficis històrics d'11.076 milions d'euros el 2023

3 min
La presidenta del Banc Santander, Ana Botín, durant la presentació dels resultats del 2023 aquest dimecres a Madrid.

MADRIDEl Banco Santander ha superat la meta que fa anys s'havia fixat Emilio Botín: guanyar en un sol any més de 10.000 milions d'euros. L'entitat que ara presideix Ana Botín ha assolit un nou rècord de beneficis i tanca el 2023 amb uns guanys de fins a 11.076 milions, un 15% més que l'exercici anterior. La xifra equival a uns 30 milions d'euros de guanys al dia. El banc d'origen càntabre se suma d’aquesta manera al BBVA i Bankinter, que també han obtingut resultats històrics el 2023. Alhora, supera amb escreix totes les previsions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els resultats anunciats aquest dimecres pel Santander s'expliquen, sobretot, per l'evolució positiva de la seva activitat a Europa i, per tant, pel baló d'oxigen que han suposat les pujades de tipus d'interès aprovades pel Banc Central Europeu. Però l'entitat també ho atribueix a l'increment de clients a tot el món i a la reducció dels costos.

En concret, el marge brut de l'entitat va créixer un 10,2% l'exercici anterior, fins als 57.423 milions d'euros, segons ha informat aquest dimecres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Una xifra que sobretot és fruit de l'increment del marge d'interessos –les quotes dels préstecs que tornen els clients, el negoci tradicional de la banca més impactat per l'agressiva política monetària dels bancs centrals–, que va créixer un 12% el 2023, fins a arribar als 43.261 milions d'euros. Pel que fa als ingressos per comissions, van augmentar un 2,3%, fins als 12.057 milions d'euros.

"El 2023 ha estat un any clau per al Santander. Hem assolit un resultat rècord i hem aconseguit tots els objectius. Tenim cinc milions de clients nous i hem incrementat els ingressos i els beneficis", ha expressat la presidenta, Ana Botín. "Això permetrà retornar als accionistes 5.500 milions d'euros", ha afegit. De fet, el banc ha anunciat un increment del dividend del 50%. La borsa ha premiat aquests resultats amb una pujada de més del 2%.

El Santander també ha millorat la rendibilitat, amb un retorn sobre capital tangible (ROTE) del 15,1% (1,7 punts percentuals més que l'anterior), mentre que la rendibilitat sobre els recursos propis (ROE) va ser de l'11,9% (l'any 2022 es va quedar en el 10,67%). El Banc d'Espanya ha apuntat que els nivells de rendibilitat del sector financer a Espanya ja no estan per sota del cost de capital (el retorn que un accionista espera obtenir pels diners que ha deixat al banc), com durant anys va defensar un sector castigat pels tipus baixos.

Pel que fa a la ràtio de solvència (el capital mínim obligat que ha de tenir el banc per afrontar possibles riscos), aquesta va incrementar fins al 12,3%, per sobre de l'objectiu marcat. La morositat també va créixer, però molt tímidament, fins al 3,14%. De fet, l'entitat ha afirmat que és "tremendament estable" i no s'espera "cap deteriorament de la qualitat creditícia", en paraules del seu conseller delegat, Héctor Grisi.

Resultats rècord a Espanya tot i l'impost

Tot i l'impost extraordinari a la banca aprovat pel govern espanyol, Espanya va ser el mercat que més beneficis va aportar al banc, amb 2.371 milions d'euros (un 52% més que l'any 2022), per sobre de l'aportació de 1.921 milions d'euros del Brasil, l'altre gran mercat seu seguit de Mèxic i el Regne Unit. Preguntada sobre la figura tributària, Botín ha reiterat que no ha canviat d'opinió: "La millor manera de recaptar més [impostos] és que les empreses guanyin més [diners]. El que cal és que tots els sectors paguin el mateix i no es penalitzi a la banca", ha dit Botín en roda de premsa aquest dimecres. Sobre l'exercici del 2023, el Santander pagarà per l'impost extraordinari 338,5 milions d'euros.

Fruit de la modificació de l'impost a les energètiques, s'ha especulat si en el cas de la banca podria passar el mateix. Botín, però, ha tancat la porta a obrir una lluita amb el govern espanyol i s'ha cenyit en recordar que l'impost actual (prorrogat fins al 2025) ja està als tribunals. La ministra de Treball i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha aprofitat l'anunci dels seus guanys per insistir en el fet que cal fer "permanent" l'impost.

Ione Belarra, secretària general de Podem, ha titllat d'"usurers" els bancs després de les paraules de Botín.

Bones previsions per al 2024

Tot indica, però, que el 2024 l'entitat tindrà, de nou, uns resultats històrics o així ho ha deixat entreveure Botín. "Estic convençuda que el 2024 serà molt millor", ha dit la presidenta del Santander. Preguntada per la xifra de guanys que preveuen, ha estat clara: "No donem una xifra, però donem informació perquè cadascú cuini la paella com li agrada. Ara bé, hauria de començar per [el número] u i seguir en dos", ha dit.

stats