Empreses

Siemens Energy salva els mobles tot i el forat de la filial espanyola Gamesa

El conglomerat alemany comunica que la filial amb seu a Biscaia ha tancat el primer trimestre amb unes pèrdues de 426 milions

2 min
Imatge d'arxiu d'una turbina fabricada per Siemens Gamesa.

MADRIDSiemens Energy comença el seu exercici fiscal (de l'octubre del 2023 al setembre del 2024) salvant els mobles tot i l'estat crític de la seva filial espanyola Gamesa. Durant el primer trimestre de l'exercici, és a dir, entre octubre i desembre de l'any passat, el conglomerat alemany va guanyar 1.582 milions d'euros, tot i les pèrdues registrades per Gamesa (426 milions d'euros durant aquest període), segons ha comunicat la companyia aquest dimecres al matí.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El resultat de Siemens Energy, braç energètic del grup alemany Siemens, suposa un baló d'oxigen per a la companyia si es compara amb el resultat del mateix període de l'exercici fiscal anterior, quan va comunicar unes pèrdues de 384 milions d'euros. De fet, tot i que ha deixat enrere els números vermells, cal tenir en compte que els guanys s'expliquen sobretot per la venda de la participació del 18% de la filial índia de Siemens Energy a l'empresa Siemens AG.

Des que Siemens i Gamesa es van convertir en un matrimoni l'any 2018, quan es van fusionar, els problemes no han cessat i la filial espanyola amb seu a Zamudio (Biscaia) s'ha convertit en una pedra a la sabata per a la companyia alemanya. El motiu ha estat una crisi derivada dels components amb què Gamesa, empresa especialitzada en la producció d'aerogeneradors, fabrica les turbines per als molins de vent, i que ha donat lloc a models fallits. Tot plegat va suposar que la companyia d'origen basc acabés l'exercici fiscal anterior amb unes pèrdues de més de 4.000 milions d'euros, cosa que va derivar en què un rescat milmilionari sobrevolés l'empresa basca.

Pendents de les ajudes

Si bé el rescat en si no s'ha acabat materialitzant, a finals del 2023 tant el govern alemany com l'espanyol van prometre ajudes públiques per a l'empresa biscaïna. Es tracta de subvencions que poden suposar un salvavides si es té en compte que Siemens Energy ha anticipat aquest dimecres que preveu que Gamesa tanqui l'exercici fiscal altre cop en pèrdues: 2.000 milions d'euros.

Les ajudes del govern alemany es van traduir en 7.500 milions d'euros en avals públics, i les del govern espanyol encara s'han de concretar. El ministeri d'Indústria va anticipar que treballava en una possible línia d'avals bancaris perquè Gamesa pogués firmar nous contractes a l'exterior i fer revifar així la seva producció d'aerogeneradors off shore o marins (per ara la venda de molins de vent terrestres o on shore està suspesa). "[Les subvencions espanyoles] són una feina que està en progrés, però veiem positiu el suport del govern espanyol", va assegurar el conseller delegat de Siemens Energy, Christian Brunch, durant el Fòrum Econòmic de Davos, celebrat a Suïssa a finals de gener. "Sabem que necessitem restablir la confiança del mercat", va dir Brunch.

Per a les organitzacions sindicals, un escenari desitjable seria que Siemens Energy assumís la reparació de les màquines per tornar a fer aerogeneradors sense defectes, tot i que això implicaria una paralització de les plantes durant un temps. En tot cas els sindicats han exigit que "totes les ajudes [públiques] han d'anar vinculades a garantir els llocs de treball".

stats