Economia 25/04/2018

Els sindicats aprofitaran l'empenta del 8-M i els pensionistes per a la mobilització de l'1 de maig

CCOO i UGT criden a "sumar lluites" contra la precarietat i la desigualtat el dia del treballador

Paula Solanas
2 min
Camil Ros (a l'esquerra) i Javier Pacheco, avui, durant la manifestació de l'1 de maig a Barcelona.

BarcelonaLa UGT i CCOO aprofitaran la tirada de les reivindicacions feministes i la defensa del sistema de pensions per impulsar la mobilització del pròxim 1 de maig. Els líders a Catalunya dels dos principals sindicats, Camil Ros i Javier Pacheco, han presentat aquest dimecres el manifest i els actes que es convocaran arreu del territori dimarts vinent. Així doncs, la bretxa de gènere i les retribucions dels jubilats seran uns dels principals clams en les manifestacions del dia del treballador.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Cal una suma de lluites perquè sigui una mobilització social forta", ha assegurat el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros. Sota el lema 'Ara ens toca a nosaltres', la mobilització de l'1 de maig també denunciarà que els últims anys l'economia i l'ocupació han crescut, "però a costa de més precarietat", i que la bonança de les empreses no ha arribat als salaris dels treballadors. "Estem en una cruïlla molt fàcil de resoldre: si hi ha repartiment de riquesa no hi ha conflicte", ha avisat Pacheco.

A Barcelona la principal manifestació convocada pels sindicats l'1 de maig arrencarà entre la ronda de Sant Pere i el passeig de Gràcia a les 11.30 h. També hi haurà protestes a Girona, Lleida, Tortosa i Tarragona a partir de les 12.00 h.

Pel que fa a l'acord entre el govern de Mariano Rajoy i el PNB per aprovar els pressuposts a canvi de tornar a apujar les pensions, els líders sindicalistes han considerat que el pacte no és "suficient" i que cal un nou acord de pensions per garantir el seu pagament en el futur. Ros veu en el pacte entre bascos i populars un "maquillatge pressupostari" i Pacheco ha recordat que Bilbao ha sigut un dels epicentres de les protestes dels pensionistes. "Hi ha una voluntat clara de desmobilitzar el carrer", ha reblat el dirigent de CCOO a Catalunya.

Horitzó de vaga general

Tots dos sindicats han tornat a insistir en la necessitat "urgent" de formar un govern a la Generalitat per poder adreçar "els reptes i problemes socials" dels treballadors. En aquest sentit, Pacheco ha criticat els partits polítics que demanen "neutralitat ideològica" als sindicats per la seva participació a la manifestació per les llibertats i en suport als presos polítics catalans del 15 de maig.

Pel que fa a l'escenari d'una vaga general a l'Estat, Ros i Pacheco han confirmat que aquesta possibilitat no està descartada i han assegurat que hi ha "motius suficients" per mobilitzar la classe treballadora. "Des del punt de vista social i democràtic ens trobem en un moment que recorda els pitjors anys del govern d'Aznar", ha apuntat el secretari general de la UGT a Catalunya.

stats