Economia 25/04/2018

Els sindicats aprofitaran l'empenta del 8-M i els pensionistes per a la mobilització de l'1 de maig

CCOO i UGT criden a "sumar lluites" contra la precarietat i la desigualtat el dia del treballador

Paula Solanas
2 min
Camil Ros (a l'esquerra) i Javier Pacheco, avui, durant la manifestació de l'1 de maig a Barcelona.

BarcelonaLa UGT i CCOO aprofitaran la tirada de les reivindicacions feministes i la defensa del sistema de pensions per impulsar la mobilització del pròxim 1 de maig. Els líders a Catalunya dels dos principals sindicats, Camil Ros i Javier Pacheco, han presentat aquest dimecres el manifest i els actes que es convocaran arreu del territori dimarts vinent. Així doncs, la bretxa de gènere i les retribucions dels jubilats seran uns dels principals clams en les manifestacions del dia del treballador.

"Cal una suma de lluites perquè sigui una mobilització social forta", ha assegurat el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros. Sota el lema 'Ara ens toca a nosaltres', la mobilització de l'1 de maig també denunciarà que els últims anys l'economia i l'ocupació han crescut, "però a costa de més precarietat", i que la bonança de les empreses no ha arribat als salaris dels treballadors. "Estem en una cruïlla molt fàcil de resoldre: si hi ha repartiment de riquesa no hi ha conflicte", ha avisat Pacheco.

A Barcelona la principal manifestació convocada pels sindicats l'1 de maig arrencarà entre la ronda de Sant Pere i el passeig de Gràcia a les 11.30 h. També hi haurà protestes a Girona, Lleida, Tortosa i Tarragona a partir de les 12.00 h.

Pel que fa a l'acord entre el govern de Mariano Rajoy i el PNB per aprovar els pressuposts a canvi de tornar a apujar les pensions, els líders sindicalistes han considerat que el pacte no és "suficient" i que cal un nou acord de pensions per garantir el seu pagament en el futur. Ros veu en el pacte entre bascos i populars un "maquillatge pressupostari" i Pacheco ha recordat que Bilbao ha sigut un dels epicentres de les protestes dels pensionistes. "Hi ha una voluntat clara de desmobilitzar el carrer", ha reblat el dirigent de CCOO a Catalunya.

Horitzó de vaga general

Tots dos sindicats han tornat a insistir en la necessitat "urgent" de formar un govern a la Generalitat per poder adreçar "els reptes i problemes socials" dels treballadors. En aquest sentit, Pacheco ha criticat els partits polítics que demanen "neutralitat ideològica" als sindicats per la seva participació a la manifestació per les llibertats i en suport als presos polítics catalans del 15 de maig.

Pel que fa a l'escenari d'una vaga general a l'Estat, Ros i Pacheco han confirmat que aquesta possibilitat no està descartada i han assegurat que hi ha "motius suficients" per mobilitzar la classe treballadora. "Des del punt de vista social i democràtic ens trobem en un moment que recorda els pitjors anys del govern d'Aznar", ha apuntat el secretari general de la UGT a Catalunya.

stats