AUTOMOCIÓ TRIBUNALS
Economia 10/10/2015

Soria diu ara que Volkswagen garanteix la inversió

El ministre promet ajudes públiques al grup i els sindicats l’acusen d’imprudent mentre Seat calla

Elena Freixa
2 min
El ministre d’Indústria, José Manuel Soria, va dir que tant l’Estat com la Generalitat posaran totes les facilitats a la inversió a Seat.

BarcelonaLa inversió de 4.200 milions de Volkswagen a Espanya, el gruix de la qual ha de venir a Seat, està garantida. Amb aquesta contundència va parlar ahir el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, que va assegurar que el mateix president de la multinacional alemanya, Matthias Müller, li havia donat aquesta tranquil·litat en una reunió a Alemanya dijous. Les paraules del ministre -primer en una entrevista a la cadena Cope i després en la roda de premsa després del consell de ministres- no van trobar la complicitat del seu interlocutor i ahir el grup alemany i la direcció de Seat van mantenir silenci. Oficialment, un portaveu de Seat va limitar-se a dir que no comentaven el contingut de reunions privades com aquesta.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La gosadia del ministre a l’hora de fer aquest anunci va disgustar profundament Volkswagen, segons van confirmar a l’ARA fonts pròximes a l’empresa. El grup alemany va dir aquesta setmana que, fruit de l’escàndol sobre les emissions i els elevats costos que suposarà per a la companyia, es revisaran totes les inversions no essencials i es prendran “mesures doloroses”. Segons Soria, aquesta amenaça no afecta la inversió a Espanya. Segons Volkswagen, no està tan clar.

Però el ministre no només va confirmar la inversió sinó que va introduir ahir un nou element damunt la taula: el de les ajudes públiques que tant el govern espanyol com la Generalitat, va dir, estan disposades a donar a Volkswagen a canvi d’aquesta inversió, informa Dani Sánchez Ugart. Soria va treure a la llum un paquet d’ajudes que, segons fonts de la Generalitat, s’han donat sempre que Seat ha rebut algun nou model o inversió. Segons el ministre, el compromís de posar damunt la taula incentius per a aquesta inversió està assegurat no només pel ministeri, sinó també pel govern navarrès (un territori on Volkswagen té fàbrica) i el conseller d’Empresa i Ocupació català, Felip Puig.

Fonts pròximes a Seat també van lamentar aquestes paraules del titular d’Indústria del govern espanyol parlant obertament d’un tema que “es negocia amb discreció”. El debat sobre les possibles ajudes públiques és especialment delicat quan el grup Volkswagen passa per una de les pitjors crisis després d’haver perpetrat un trucatge de motors dièsel a gran escala, amb 9,5 milions de vehicles afectats (683.000 a Espanya).

El disgust dels treballadors

Els treballadors de Seat van rebre amb retrets les paraules de Soria durant la roda de premsa del consell de ministres. “És irresponsable el que ha dit, sobretot perquè l’empresa no ha respirat en el mateix sentit”, va dir ahir el president del comitè d’empresa, Matías Carnero.

Carnero va afegir que així l’únic que pot aconseguir és posar en risc la inversió compromesa pel fabricant alemany. Fonts de la plantilla van veure en les paraules del ministre un interès polític. “Ja estem en campanya”, van assegurar. També van criticar que el mateix ministre Soria va ser qui va amenaçar Volkswagen amb el retorn de les ajudes del pla PIVE després que es destapés l’escàndol i que, en poques hores, es va fer enrere.

stats