Economia 01/08/2017

El Suprem anul·la la condemna a Blesa per les targetes 'black' després de la seva mort

Les indemnitzacions per responsabilitat civil, però, passaran als fills si no renuncien a l'herència

Europa Press
2 min
El trasllat del cadàver de Blesa al tanatori de Còrdova

MadridLa secció segona de la sala penal del Tribunal Suprem ha declarat nul·la la condemna de 6 anys de presó a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa per l'ús fraudulent de les conegudes targetes 'black' de l'entitat financera, després de la seva defunció el passat 19 de juliol, segons han informat fonts jurídiques.

L'alt tribunal ha extingit la responsabilitat penal de Blesa imposada per l'Audiència Nacional al febrer, després de rebre el certificat de defunció. D'aquesta manera, la sala ha actuat d'acord amb l'article 115 de la llei d'enjudiciament criminal (LECrim) que diu que la "l'acció penal s'extingeix per la mort del culpable".

El que va ser president de Caja Madrid va aparèixer mort amb un tret al pit a la finca Puerto del Toro de Villanueva del Rey (Còrdova), a la qual acudia amb freqüència a caçar. En aquell moment es trobava en una situació de llibertat a l'espera que el Tribunal Suprem es pronunciés sobre el recurs que havia presentat contra la seva condemna per les targetes 'black'.

Tot i que la condemna en termes penals ha quedat anul·lada, la responsabilitat civil -és a dir les indemnitzacions als afectats- ha de ser assumida pels hereus, sempre que acceptin l'herència.

Arxius d'altres causes

Passa el mateix amb la responsabilitat en les causes judicials que Blesa tenia pendents, com els sobresous presumptament irregulars que es van atorgar a la caixa extinta, que van ser directament sobresegudes i arxivades des de la seva defunció.

Precisament, l'expresident de Caja Madrid estava a l'espera de conèixer la data de celebració del judici per aquests fets, pels quals la Fiscalia Anticorrupció va demanar 4 anys de presó pel delicte d'administració deslleial. El fiscal va xifrar en 8,5 milions d'euros la responsabilitat civil a la qual de forma solidària hauria respon juntament amb l'exdirector financer de l'entitat Ildefonso Sánchez Barcoj en cas de ser condemnats per causar un perjudici de 15 milions d'euros a l'entitat.

Blesa estava també investigat a l'Audiència Nacional per la comercialització de preferents i derivada de la causa sobre la sortida a borsa de Bankia, que ha instruït el magistrat Fernando Andreu.

stats