Alimentació
Economia 19/08/2022

Les taronges de Sud-àfrica amenacen els productors de l'Estat

Més de 2.000 contenidors de taronges i mandarines infectades fan créixer la tensió per les exportacions africanes

Pol Casaponsa Sarabia
2 min
Les taronges de Sud Àfrica amenacen els productors locals

BarcelonaEl passat 25 de maig la Unió Europea va aprovar a instàncies d'Espanya una proposta que obligaria els importadors de cítrics a vendre el seu producte amb un tractament de fred per tal d'evitar qualsevol plaga. La norma va entrar en vigència el passat 14 de juliol, però, tot i això, just coincidint amb l'inici de temporada a l'hemisferi sud, la setmana passada es van interceptar set carregaments de taronges i mandarines de Sud-àfrica infectades de les conegudes com a arnes falses i de la taca negra.

En aquest punt, diferents mitjans internacionals van informar que la Unió Europea hauria acordat amb Sud-àfrica "desembarcar als ports comunitaris més de 2.000 contenidors de taronges i mandarines que no han acreditat el compliment del tractament en fred". Això va fer saltar les alarmes dels agricultors espanyols, sobretot els valencians, lloc líder del conreu de cítrics a l'estat. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) va denunciar aquestes informacions i va demanar explicacions a les administracions competents.

Sense beneficis

El productor de cítrics Joan Pinyol explica que, en els últims anys, les taronges i les mandarines de l'exterior porten "moltes plagues noves" i també han fet que "tornin a agafar força algunes que estaven extingides". A més, relata que la importació d'aquests productes és molt perjudicial per al comerç nacional, ja que és molt complicat competir amb ells en els preus. Pinyol afegeix que, actualment, és molt difícil obtenir beneficis amb la venda d'aquestes fruites, perquè les grans plataformes i les cooperatives compren a un preu "que no cobreix les despeses de producció".

És per aquest motiu que l'agricultor va decidir sortir d'aquest circuit. Pinyol va apostar per començar a vendre directament al client final o a algunes botigues de confiança. Ell assegura que, perquè no es donin aquestes situacions, és molt important reeducar la ciutadania a l'hora de fer la compra. "L'única solució és que la gent compri la fruita de temporada i de quilòmetre zero". A més, el productor explica que amb el sistema actual només guanyen diners "els quatre més grans, mentre que a la resta els escanyen".

stats