Economia 02/01/2020

El sector del taxi amenaça amb noves mobilitzacions abans del MWC

Élite Taxi té el Mobile "en el punt de mira" per reivindicar a la Generalitat que s'apliqui la llei que regula els VTC

Paula Clemente
2 min
Una parada de taxis en una imatge d'arxiu

BARCELONAEl govern "s'està esforçant, però [per a nosaltres] no és suficient", resumeix Tito Álvarez, portaveu d'Élite Taxi. L'associació que va liderar les aturades dels taxis en plena Gran Via de Barcelona l'estiu del 2018 ha anunciat aquest dijous que proposarà a la resta d'agents del sector "mobilitzacions immediates". L'objectiu és denunciar que "gairebé cap norma [relacionada amb la regulació dels vehicles de transport amb conductor, els VTC] s'està aplicant" i avisar l'administració pública que té el Mobile World Congress 2020 "en el punt de mira", ha informat l'associació en un comunicat. Amb aquest plantejament al cap, Élite Taxi ha convocat demà divendres una reunió en què es proposaran mesures de pressió específiques perquè es compleixi el decret llei de la Generalitat al voltant d'aquesta qüestió.

La idea de la reunió és explicar al sector (sobretot, diu Tito Álvarez, a les radioemissores) la situació i consensuar un calendari d'actuacions en cas que no es percebi cap resposta des del Govern. "Demà proposarem convocar mobilitzacions si en un període de temps curt no hi ha moviments", avança a l'ARA el portaveu d'Élite Taxi. "Les mobilitzacions aniran de menys a més, podrien començar amb una marxa lenta i acabar amb una aturada: no volem plantar-nos a la Gran Via, però mai se sap", especifica Álvarez.

"No volem causar cap molèstia a la ciutadania ni als usuaris, ja que som un servei públic, però no ens queda més remei que prendre mesures perquè es posin els mitjans suficients i es facilitin les eines necessàries per al compliment [de la llei]", diu en el comunicat emès. Aquest activista en favor dels drets del taxista té, però, una visió bastant clara del que molt probablement passarà: que l'administració els dirà diverses vegades que estan treballant en la qüestió però que res canviarà. "Un dia abans [de les mobilitzacions] ens trucaran i ens intentaran frenar, i no ho aconseguiran", sentencia.

Les demandes dels taxistes

Les reivindicacions són diverses. Per exemple, que els preus del trajecte estiguin visibles dins els vehicles VTC, que es tregui la geolocalització de Cabify a través de Google Maps o que es millori el control sobre aquest servei als aeroports i les zones urbanes per part dels agents.

"Els VTC tenen dies de festa, igual que els taxistes, i la mateixa Guàrdia Urbana ens diu que és molt complicat sancionar-los perquè encara no tenen eines", explica Álvarez. Segons exposa aquest portaveu, hi ha dos registres electrònics per gestionar la precontractació, un que té el ministeri de Foment i un altre que té la Generalitat, i la compartició de dades no es fa de manera correcta. "Quan s'acosta el policia li ensenyen el Google Maps que mostra que estan marxant a la base, i és mentida, però com que la policia no pot comprovar si tenen servei o no... així estem, que feta la llei feta la trampa", assenyala el portaveu d'Élite Taxi.

stats