Tecnologia
Economia Tecnologia 20/01/2023

Google se suma a l'onada d'acomiadaments tecnològics, que afecta ja 50.000 empleats

La matriu del cercador, Alphabet, retallarà el 6% de la plantilla per fer front al context econòmic actual

3 min
Imatge d’arxiu del Googleplex, la seu de Google a Mountain View, Califòrnia.

BarcelonaEncara que l'acrònim ara està força en desús, durant un temps sempre que algú es referia a les grans tecnològiques que controlen molts aspectes de la nostra vida digital es parlava de les GAFAM. Aquest club elitista de multinacionals dels Estats Units englobava Google (ara la matriu es diu Alphabet), Apple, Facebook (ara Meta), Amazon i Microsoft. Doncs bé, quatre de les cinc GAFAM ja s'han sumat a l'onada d'acomiadaments que viu aquesta indústria i de moment Apple és l'única que se'n salva. Alphabet ha sigut l'última a entrar en aquesta llista, després que aquest divendres hagi anunciat que farà fora 12.000 treballadors, el 6,4% de la plantilla, per "adaptar-se al context econòmic actual". En les últimes setmanes, les retallades de personal en aquest exclusiu grup afecten ja 50.000 empleats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Tinc males notícies". Així començava el comunicat amb què Sunar Pichai, el conseller delegat del cercador, ha comunicat als seus empleats la decisió. El directiu ha demanat perdó per "dir adeu a gent increïblement talentosa", però ha assegurat que després de dos anys de "creixement espectacular" amb la pandèmia, el grup s'ha trobat amb una realitat econòmica molt diferent de la que hi havia quan contractava personal sense parar. "Confio en l'enorme oportunitat que tenim al davant gràcies a la força de la nostra missió, el valor dels nostres productes i serveis i les nostres incipients inversions en intel·ligència artificial. Per aconseguir-ho tot haurem de prendre decisions dures", ha insistit Pichai. Alphabet ha revisat la seva operativa per alinear-la amb les prioritats de la companyia i hi ha treballadors que no hi tenen cabuda.

Les retallades de la companyia seran transversals en tots els departaments, així que afectaran tant enginyers com personal de recursos humans, per exemple, i també en els diversos països en què opera la tecnològica. Els primers, però, seran els empleats dels Estats Units, als quals ja s'ha comunicat l'acomiadament aquest divendres mateix a través d'un altre correu electrònic. La sortida dels treballadors d'altres delegacions d'Alphabet arreu del món serà més progressiva per complir amb els terminis legals, ha apuntat Pichai en el comunicat. "Estar limitats en algunes àrees ens permet fer-nos grans en altres. Fer virar la companyia per donar prioritat a la intel·ligència artificial, fa anys, ens ha portat a avenços innovadors en tots els nostres negocis i la indústria en general", ha remarcat el conseller delegat.

Retallada de plantilles general

La notícia dels acomiadaments a la matriu de Google arriba just la mateixa setmana que el gegant del programari Microsoft ha anunciat que farà fora 10.000 empleats, una mica menys del 5% de la plantilla. En aquest cas, la companyia fundada per Bill Gates també ha atribuït la decisió a les condicions macroeconòmiques i els canvis en la demanda per part dels clients, que segons el grup han reduït la despesa digital per "fer més amb menys".

Fa dies, abans que aquest comunicat arruïnés el matí de milers de treballadors de Google, Amazon i Meta ja havien anunciat retallades similars a les respectives plantilles. La plataforma de comerç electrònic creada per Jeff Bezos va començar l'any avisant que acomiadarà 18.000 empleats a tot el món, i el gegant de les xarxes socials de Mark Zuckerberg es desfeia de més d'11.000 persones. El magnat Elon Musk també va aplicar una gran escapçada a la plantilla de Twitter quan en va prendre el control.

stats