Tecnologia

Prohibir TikTok? Els Estats Units ja s'ho plantegen

Legisladors de tot el món intensifiquen esforços per restringir l'accés a la xarxa social xinesa

ARA
2 min
Facebook, Google i Twitter aturen la col·laboració amb Hong Kong i Tik Tok marxa de l'illa

BarcelonaCada vegada més legisladors als Estats Units, Europa i el Canadà intensifiquen esforços per restringir l'accés a TikTok, la famosa xarxa social de l'empresa xinesa ByteDance, al·legant amenaces a la seguretat. Segons explica el New York Times, el febrer del 2023 la Casa Blanca va comunicar als organismes federals que disposaven de trenta dies per eliminar l'aplicació dels dispositius governamentals i diverses ciutats han prohibit als seus treballadors descarregar l'aplicació. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El mes següent, legisladors de la Cambra de Representants van interrogar intensivament el director executiu de TikTok, Shou Zi Chew, sobre la relació de l'aplicació amb la seva empresa matriu i la possible influència de la Xina sobre la plataforma. Poc després, la cambra baixa va presentar un projecte de llei –que ha estat secundat per la Casa Blanca– que sol·licita que TikTok elimini els vincles amb la seva empresa matriu en un termini de sis mesos o s'enfrontarà a una prohibició als Estats Units. La votació d'aquesta nova norma al ple de la cambra podria tenir lloc a mitjans d'aquest mes.

Els motius per bloquejar l'apli

El primer dels motius és que ByteDance pugui posar en mans del govern xinès dades personals dels usuaris, com ara la informació de localització. De fet, es remeten a lleis que ja permeten al govern xinès sol·licitar de manera secreta dades d'empreses i ciutadans xinesos per a operacions d'intel·ligència. 

També preocupa que la Xina pugui utilitzar les recomanacions de continguts de TikTok per desinformar, una preocupació que ha augmentat als Estats Units durant la guerra entre Israel i Hamàs. Els més crítics afirmen que TikTok ha impulsat la propagació de l'antisemitisme i ha promogut contingut propalestí entre els usuaris dels Estats Units.

El govern de Biden demana des de fa mesos que el propietari xinès de TikTok vengui l'aplicació si no vol enfrontar-se a una possible prohibició. La companyia asiàtica s'ha reunit durant anys amb el Comitè d'Inversió Estrangera als EUA per abordar les preguntes del govern sobre la relació de TikTok i ByteDance amb el govern xinès i la gestió de les dades dels usuaris. De moment, més de dues desenes d'estats ja han prohibit TikTok en dispositius governamentals i moltes universitats l'han bloquejat a les xarxes sense fil del campus, tot i que els estudiants poden entrar-hi fent servir les seves dades del mòbil.

A banda, entre els països que ja han prohibit la xarxa social hi ha l'Índia, a mitjans del 2020, cosa que va costar a ByteDance un dels seus mercats més grans. Altres països i òrgans governamentals, com ara el Regne Unit, Austràlia, el Canadà, la Comissió Europea, França i el Parlament de Nova Zelanda també han prohibit l'aplicació als dispositius oficials.

stats