Tecnologia
Economia Tecnologia 01/03/2023

Tobías Martínez tanca una era disparant els ingressos a Cellnex

La companyia redueix les pèrdues un 18% i encara un nou rumb per la pressió dels fons

3 min
El conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez.

Barcelona"Aquesta no és la meva feina, és la meva companyia i sempre ho serà. Però ara comença una nova etapa per a Cellnex, és moment de donar pas a un nou lideratge". Amb aquestes paraules mirava d'explicar la decisió de deixar el càrrec el conseller delegat de l'empresa de telecomunicacions, Tobías Martínez, durant la presentació dels resultats del 2022; una decisió que es va comunicar fa unes setmanes i que, segons ha explicat el directiu, "no respon a cap pressió". També ha dit que encara "no es pot dir res del successor".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresa, que només té set exercicis, ha tancat el 2022 amb uns ingressos rècord de 3.500 milions d'euros, cosa que suposa un creixement del 38% respecte a l'any anterior. El benefici brut d'explotació també s'ha disparat, fins als 2.630 milions d'euros, amb un repunt interanual del 37% i un flux de caixa lliure de 1.368 milions d'euros, un 39% més que l'any passat. Tot i això, la companyia manté els números vermells a causa de la multitud de compres dels últims anys, però ha aconseguit reduir un 18% les pèrdues, fins als 297 milions d'euros de números vermells.

Nou pla estratègic

Cellnex encara ara un canvi de rumb absolut. Amb la fi del mandat de Tobías Martínez, l'home que la va crear –que ha assegurat que la seva marxa no es deu a pressions per part de cap dels accionistes–, i l'inici d'un nou pla estratègic, l'empresa espera tancar el 2023 amb uns ingressos d'entre 4.100 i 4.300 milions i deixar de banda l'estratègia de compra massiva en diversos mercats com ha fet aquests últims set anys.

De fet, en paraules de l'encara conseller delegat, la idea és centrar-se en els països en què ja són sòlids. "No invertirem com fins ara, que era a un ritme de 6.000 milions per any, sinó que farem inversions molt inferiors. Aquest és el canvi de tendència, i si el context continua sent el mateix, el 2023 hauríem de veure una reducció de les pèrdues", ha dit Martínez.

A més, ha obert la porta a explorar alguna desinversió, i ha explicat que estan "disposats a tenir socis" si els ajuden en el pla de negoci d'algun país, "tot i que no hi ha res sobre la taula". Pel que fa a la cotització, Martínez ha explicat que al ser una companyia classificada com a "growth i apalancament", per l'elevat deute que integra, "una situació d'augment de tipus d'interès penalitza". "D'aquí ve el canvi d'estratègia; i també cal recordar que, si mirem el Nasdaq, el comportament de Cellnex ha estat pràcticament el mateix", ha dit.

S'evaporen els rumors d'opa

Tot i les últimes informacions sobre una possible opa a la tecnològica, sembla que la cosa ha quedat en rumor. De fet, Martínez ha recordat que la nord-americana American Tower ja va anunciar fa una setmana que "no veu res interessant" en Cellnex i que ni tan sols es planteja l'opció. Amb tot, Tobías Martínez ha volgut recordar que "totes les companyies que cotitzen a borsa són opables", però ha assegurat que "el millor futur per a Cellnex és desenvolupar el pla estratègic que està en marxa".

Amb tot, Tobías Martínez encara té uns mesos de marge. Ocuparà el seu càrrec actual fins al mes de juny. Tot i que el conseller delegat ha assegurat que la comissió encarregada del nomenament està "fent la seva feina" per trobar successor, no ha volgut avançar res més. Això sí, ha assegurat que la seva marxa no suposarà "en principi" cap canvi a l'accionariat.

stats