Farmacèutiques
Economia 08/05/2023

Thomas Glanzmann també assumeix el càrrec de conseller delegat de Grifols

Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu deixen de ser coconsellers delegats

2 min
Seu de Grifols a Sant Cugat del Vallès.

BarcelonaÈpoca de canvis a Grifols. Si bé fa dos mesos i mig que la multinacional dels hemoderivats anunciava la substitució del fins aleshores president executiu de Grifols, Steven F. Mayer, pel seu vicepresident Thomas Glanzmann –era el segon relleu en menys de cinc mesos al capdavant de la farmacèutica catalana–, ara la cúpula de la companyia torna a viure canvis per "simplificar el seu govern corporatiu", segons ha informat aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Glanzmann, president executiu des de mitjans de febrer, ha estat nomenat també conseller delegat amb efectes immediats. Fins ara, aquest càrrec requeia en dues persones: Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu, germà i fill de l'històric Víctor Grífols Roura, principal responsable del creixement de la companyia des dels anys 80, i que a finals de setembre abandonava la presidència no executiva i passava a ser president d'honor.

Amb els canvis del febrer, Raimon Grífols Roura va ser nomenat vicepresident del consell d'administració, en substitució de Glanzmann, un càrrec que ara combinarà amb el de director general corporatiu, i s'encarregarà de liderar les principals iniciatives corporatives de la companyia. Paral·lelament, la nova ocupació de Víctor Grífols Deu és la de director d'operacions. D'ell dependran les funcions operatives i continuarà sent membre del consell d'administració.

Sobre aquests canvis, Glanzmann ha dit que està segur que els posicionaran per a la seva pròxima etapa de creixement, així com per "accelerar el rendiment per complir amb els compromisos amb tots els grups d'interès".

Context complicat

Glanzmann va ser nomenat president executiu al febrer, després de la dimissió de Mayer i una setmana més tard de l'anunci de 2.300 acomiadaments, la gran majoria dels quals als Estats Units, dins un pla de millores amb el qual l'empresa pretén estalviar 400 milions d'euros en costos. Treballadors i direcció van acordar rebaixar de 92 a 51 el nombre de treballadors afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que la companyia té previst portar a terme a Catalunya.

Aquesta iniciativa també preveia el tancament o consolidació de centres de donació poc eficients: al quart trimestre del 2022 ja va clausurar 18 centres i l'empresa té previstos més tancaments fins al juny d'aquest any. Grifols, que compta amb més de 4.100 treballadors a Espanya i un total de 24.000 a tot el planeta, va tancar el passat exercici amb uns ingressos rècord i un benefici de 208 milions d'euros, un 10,4% més.

Amb l'arribada de la pandèmia, la farmacèutica catalana, present a 110 països, va haver de tancar els centres de recol·lecció de plasma, cosa que li va suposar un impacte negatiu en els resultats per la dificultat de tenir la seva matèria primera De fet, a inicis de 2020 el valor de les accions de Grifols era de 34 euros i ara volta els 9,45 euros, després de caure fins als 8,13 euros l'octubre passat. L'anunci d'aquest dilluns no ha tingut impacte als parquets i l'acció s'ha mantingut estable.

stats