Economia 29/11/2018

El TSJC calcula que es trigarà cinc anys a resoldre les demandes per les clàusules terra

Els jutjats catalans reben 20.000 demandes per aquestes clàusules el 2018

Europa Press
2 min
Elm president del TSJC, Jesús María Barrientos, a la Comissió de Justícia del parlament.

BarcelonaEl president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha advertit que, segons els seus càlculs, es trigarà cinc anys a resoldre les demandes presentades actualment a Catalunya per clàusules bancàries abusives com les clàusules terra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la presentació de la memòria judicial del 2017, Barrientos ha explicat que durant el 2018 s'han presentat 20.018 demandes a Catalunya (15.219 a Barcelona), mentre que l'any passat se'n van presentar 18.078, unes xifres que han portat el sistema de jurisdicció civil "a una situació de col·lapse que té un pronòstic molt negre".

El president del TSJC ha puntualitzat que els càlculs de quants casos entrarien als jutjats van ser "bastant optimistes" quan es va posar en marxa els jutjats especialitzats provincials en clàusules terra, perquè s'estimaven 9.000 demandes i ja s'està arribant a la frontera de les 40.000.

Barrientos ha precisat que només el jutjat de primera instància 50 de Barcelona acumula gairebé 30.000 casos en dos anys, quan normalment pot suportar 900 procediments anuals, cosa que demostra "la dimensió de la catàstrofe".

El màxim representant del poder judicial a Catalunya ha lamentat que aquests jutjats provincials tenen un "reforç raquític" que només els permet emetre de mitjana unes 5.000 sentències l'any, i ha vaticinat que posteriorment el col·lapse es traslladarà a les segones instàncies: les audiències provincials.

Crítica als bancs

El president del TSJC ha considerat que aquest problema ha de tenir una resposta legislativa, perquè els bancs han fiat la resolució d'aquests conflictes al litigi judicial malgrat que saben que un 99% de casos els perden.

Per això els ha demanat que tinguin "posicions més comprensives cap al sistema de justícia" i que evitin la judicialització dels procediments per aconseguir dilatar el pagament del deute que, segons ells, tenen amb els seus clients.

stats