CRISI DEL DEUTE

Nova vaga general a Grècia contra les mesures d'estalvi per evitar la fallida

El govern segueix sol defensant el nou paquet de mesures d'austeritat que exigeix Europa per continuar rescatant el país econòmicament

Grècia viu una nova jornada de vaga general, la tercera del 2011, en protesta pel polèmic segon paquet de mesures d'estalvi que es proposa avui al Parlament per garantir l'arribada del nou rescat i evitar la fallida.

Al paquet d'austeritat s'hi inclouen privatitzacions i tancaments d'empreses públiques, retalls de salaris a l'administració i de les pensions, a més d'augment d'impostos. La UE i el Fons Monetari Internacional han demanat a Grècia que estalviï 78.000 milions d'euros fins al 2015 i que redueixi el dèficit.

Tot plegat s'ha guanyat el rebuig frontal de la ciutadania, que avui ha protagonitzat una nova concentració de més de 25.000 persones davant del Parlament. La vaga general convocada pels sindicats ha paralitzat transports i serveis públics (els hospitals només atenent urgències). Bancs, ministeris i guarderies, entre d'altres, estan tancats.

El primer ministre grec, Yorgos Papandreu, ha demanat avui a l'oposició que abandoni la bel·ligerància i s'apropi al govern per complir amb el que demanen els organismes internacionals per salvar el país.