Els vigilants de seguretat del Prat convoquen una vaga indefinida a partir del 9 d'agost

Els treballadors denuncien que l'empresa no s'ha presentat avui a la reunió

El comitè d'empresa de Trablisa, la companyia encarregada dels controls de seguretat a l'aeroport de Barcelona-El Prat, ha tornat a convocar una vaga indefinida a partir del 9 d'agost per reclamar millores salarials i laborals. Malgrat l'intent d'arribar a un acord entre l'empresa i els treballadors, la direcció de Trablisa no s'ha presentat aquest divendres a la reunió convocada per abordar les diferències entre les dues parts, segons ha informat el comitè d'empresa.

Prop de 500 treballadors estan cridats a la vaga, convocada per quatre sindicats -Alternativa Sindical, SPS, STTS i PROU-, mentre que USO s'ha desmarcat de la decisió. Els vigilants de seguretat reclamen un plus d'un euro a l'hora per la "càrrega física i mental que suporta" aquest col·lectiu per l'afluència de viatgers i hores de treball, així com la recuperació del plus d'aparcament. Els treballadors, a més, demanen descansos de deu minuts per hora i formació per a tota la plantilla, entre altres reivindicacions.

José Fidel Gómez, membre del comitè de vaga per Alternativa Sindical, ha qualificat d'"irresponsabilitat" la incompareixença de Trablisa a la reunió, cosa que interpreta, a més, com "un clar menyspreu" a la representació laboral i als viatgers, que "patiran els inconvenients d'una nova vaga de seguretat amb antecedents fatídics per als usuaris".

Segon intent de convocatòria de vaga

Al mes de juny, el comitè de Trablisa ja va convocar vaga indefinida al Prat, encara que, després d'una reunió de mediació al departament de Treball, va decidir desconvocar-la per evitar incórrer en una il·legalitat, ja que el motiu de la protesta estava judicialitzat.

Els vigilants de seguretat del Prat convoquen una vaga indefinida a partir del 12 de juliol

La principal raó que va portar a la convocatòria de la vaga indefinida aleshores va ser la reclamació d'un plus de productivitat que la companyia paga a vigilants d'altres aeroports, un punt que ja ha estat portat davant la justícia i que està pendent de resolució.

L'herència d'Eulen

Els vigilants dels controls de seguretat del Prat ja van fer vaga l'estiu del 2017, quan el servei de seguretat estava sota la gestió de la concessionària Eulen. Durant la vaga, les cues van arribar a una hora d'espera als controls de la T1 i fins a dues hores a la T2. La vaga de fa dos anys va portar al límit l'aeroport català, fins que els treballadors van deixar en suspens les aturades després de la imposició d'un laude arbitral. El contracte de concessió a Eulen va acabar el mateix estiu i va ser aleshores quan l'empresa balear Trablisa va agafar les regnes del servei.