Aerolínies
Economia 06/05/2022

Vueling tanca el primer trimestre amb 99 M€ de pèrdues operatives

La borsa castiga els resultats del grup IAG, que espera tornar a ser rendible a l'estiu

2 min
Un avió de Vueling

BarcelonaL'estiu del 2022 està destinat a ser el moment en què les principals aerolínies europees es retrobaran amb els nivells d'activitat prepandèmia. Però fins aleshores, les companyies encara arrosseguen les pèrdues operatives de la pitjor crisi de la seva història. Vueling va tancar el primer trimestre d'aquest any amb un resultat operatiu negatiu de 99 milions d'euros, segons ha comunicat aquest divendres durant la presentació de resultats d'IAG, el seu hòlding matriu. El grup va facturar entre el gener i el març un total de 261 milions d'euros, encara un 31% per sota del mateix període del 2019.

El director financer d'IAG, Nicholas Cadbury, ha explicat durant la conferència per als inversors que la principal aerolínia del Prat va assolir una ocupació del 73% respecte als registres precovid en el primer trimestre. Aquest percentatge pràcticament va arribar al 100% a l'abril, coincidint amb la Setmana Santa, i gràcies a l'impuls de destinacions com les illes Canàries. El conseller delegat de Vueling, Marco Sansavini, ha assegurat que "s'estan registrant avenços de forma progressiva en la direcció de recuperar nivells anteriors" al 2020 i ha recordat que els primers tres mesos de l'any sempre són els menys positius per al sector.

Càstig a la borsa

Tot i l'optimisme del grup de cara a l'estiu, la borsa ha castigat els resultats d'IAG, que ha liderat les caigudes a l'Íbex-35 en aquesta jornada, amb prop del 8,6%. El hòlding d'aerolínies –del qual també formen part Iberia, British Airways, Aer Lingus i Level– va perdre 787 milions d'euros fins al març, un 26% menys que l'any anterior. La companyia ha recordat que aquest trimestre encara es va veure afectat per l'impacte de la variant òmicron en els viatges a l'estranger. Els ingressos totals van ser de 3.435 milions, en comparació amb els 968 de fa un any. No obstant, IAG espera tornar a ser rendible el segon trimestre de l'any, gràcies al fort increment de la demanda.

Pel que fa a l'augment del preu del petroli dels últims mesos, el president del grup, Luis Gallego, també s'ha mostrat confiat. El directiu ha confirmat que estan "coberts" per als pròxims dos anys i que l'impacte de la guerra d'Ucraïna en la companyia serà limitat. "Hi ha competidors, com els americans, que no tenen cobertures, per la qual cosa estan més afectats per la pujada del combustible", ha afegit.

stats