La recuperació postcovid

La Xina creix un 8,1% el 2021, però l’activitat s’alenteix

3 min
Banderes xineses davant de contenidors al port de Xangai.

PequínL'economia xinesa supera amb nota les seves previsions de creixement econòmic i tanca el 2021 amb un augment del producte interior brut (PIB, l'indicador que calcula l'activitat econòmica d'un país) del 8,1%, la dada més alta des del 2012. Malgrat el bon resultat, la desacceleració de l'últim trimestre adverteix dels riscos als quals haurà de fer front el gegant asiàtic el 2022.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística mostren la fortalesa de la segona economia mundial. El creixement del PIB supera l'objectiu del govern, que l'havia situat per sobre del 6% per al 2021. L'any anterior, sota la pressió de l'epidèmia del covid-19, la Xina va créixer un reduït 2,3%, però va ser l'única de les grans economies del món que es va expandir.

Els indicadors també mostren que la recuperació va perdent força. En el quart trimestre el PIB només va augmentar un 4% enfront del 4,9% del trimestre anterior i de l'espectacular 18,3% dels tres primers mesos de l'any. És un seriós avís, i una bona prova de la preocupació de Pequín per intentar estabilitzar l'economia, és la decisió adoptada pel banc central xinès de retallar els dos tipus d'interès oficials en 10 punts bàsics. L'anunci s'ha fet al mateix temps que es donaven a conèixer les dades del PIB.

La necessària reestructuració de l'endeutat sector immobiliari, encapçalada pels problemes d’Evergrande, ha provocat la caiguda de les vendes, la retallada en la construcció i milers d'acomiadaments. Tot això repercuteix en la desacceleració de l'economia i, a més, cal afegir també la campanya per reestructurar el sector tecnològic.

Un altre dels grans reptes és l'estricta política de covid zero, que provoca talls en les cadenes de subministrament amb els intermitents bloquejos de ciutats o les restriccions en el transport. Els controls de mobilitat han enfonsat el sector turístic.

Dependència del sector exterior

L'expansió de la pandèmia a la resta del món també repercuteix en l'economia del gegant asiàtic. Liu Guiping, subgovernador del banc central xinès, ha advertit que l'escassetat de xips, l'enduriment de les polítiques monetàries i la decisió de traslladar la producció a llocs més pròxims als països desenvolupats són una amenaça per al creixement xinès. Liu també va reconèixer en la seva intervenció en el Fòrum Global de Gestió d'Actius, celebrat dissabte passat a Pequín, que els països del Sud-est Asiàtic, amb costos més barats, també representen una forta competència per a la producció manufacturera xinesa.

Malgrat els riscos, les dades del 2021 permeten a Pequín encarar el futur amb molta més tranquil·litat que la majoria de les economies desenvolupades. En l'últim any el PIB va assolir els 18 bilions de dòlars. La producció industrial va créixer un 9,6% anualitzada i la inversió en actius fixos un 4,9%. Les vendes minoristes, el principal baròmetre del consum, van créixer un 12,5% anual. El desenvolupament del mercat interior, sense oblidar el gran pes del sector exportador, és el nou model econòmic que impulsa Pequín i que ha batejat com a “doble circulació”.

La taxa de l'atur continua estable en el 5,1%, encara que les estadístiques xineses no compten la gran massa d'emigrants dins del país.

El 2022 s'espera que el creixement es moderi. L'Acadèmia de Ciències de la Xina ha pronosticat un augment del PIB al voltant del 5,5%. Per la seva banda, el Fons Monetari Internacional ha anunciat una expansió del PIB xinès del 5,6%, mentre que el dels Estats Units augmentarà un 5,2%. Malgrat la competència entre les dues grans economies, si es confirma és una dada positiva per a Washington, que és un país plenament industrialitzat enfront de l'economia en desenvolupament de la República Popular, que ofereix més oportunitats de créixer.

La Xina podria superar als Estats Units com la primera economia mundial el 2030, però alguns analistes ja han pronosticat que fins i tot ho podria aconseguir abans.

stats