Ara toca accelerar per formar govern

2 min
Borràs, Torrent i Juvillà, durant l'acte d'Òmnium al Col·legi de Periodistes

Finalment s'ha resolt una de les incògnites de la nova legislatura i Laura Borràs ha optat per ser presidenta del Parlament en lloc de vicepresidenta del Govern. L'acord, però, no es va tancar fins dijous a la tarda, a poques hores de l'inici de la sessió constitutiva del nou Parlament. És el primer acord important entre les tres forces independentistes -o almenys entre les dues principals, perquè no està clar que la CUP voti Borràs- des de les eleccions del 14 de febrer. Ha passat, doncs, un mes, i pel que fa al pacte important, el del nou Govern, el més calent encara és a l'aigüera. De fet, durant aquestes setmanes s'han tornat a repetir episodis de tensió i retrets mutus entre els tres partits, quan ells mateixos s'havien compromès a canviar les dinàmiques per assegurar un bon funcionament del nou executiu.

I no, el precedent de com ha anat la negociació per la mesa del Parlament no convida a l'optimisme, amb la CUP i Junts disputant-se la presidència del Parlament i aquests últims esperant fins a l'últim moment per fer pública la seva candidata. La negociació ha de ser més àgil, perquè el país necessita amb urgència un executiu fort i cohesionat. I s'ha de trobar la manera per vèncer les desconfiances que van llastar la passada legislatura. Aquest dijous, per exemple, s'ha produït la bona notícia del retorn de Meritxell Serret a Catalunya, però un cop més sembla que des de Junts no se sabia res. Fora bo que en qüestions tan estratègiques com aquesta el grau de coordinació entre els dos partits fos més elevat.

En tot cas, ara toca accelerar per pactar el programa i la composició del nou Govern entre ERC i Junts. S'ha d'acordar l'estratègia respecte al Procés, sí, però també l'estructura de l'executiu, que ha d'adaptar-se al nou context d'emergència sanitària i reconstrucció econòmica, i un programa de govern sectorial ambiciós però realista. L'objectiu hauria de ser tenir una investidura en el termini de dues setmanes i el Govern funcionant per Setmana Santa. Per això caldria negociar en paral·lel tots els aspectes i no encallar-se en els punts més conflictius.

Pel que fa al Parlament, és una bona notícia l'acord per minimitzar el paper de Vox a la cambra signat pel PSC, ERC, Junts, la CUP i els comuns. Aquest serà, de ben segur, un dels reptes de la nova presidenta, que ja té l'experiència del Congrés i coneix perfectament quins són els mètodes de l'extrema dreta. Borràs haurà de defensar el dret de la cambra a plantejar tots els debats polítics, en virtut del dret a la llibertat d'expressió i a la participació política, i alhora assegurar que les iniciatives legals que el Govern aprovi per millorar la vida de la gent arribin a bon port. El Parlament ha de ser el reflex del pluralisme ideològic del país, i alhora un instrument que els ciutadans, tots, han de percebre com a útil per als seus interessos. En aquest sentit, la presidència del Parlament comparteix una cosa amb la de la Generalitat: com a principals institucions del país, les persones que les encarnen han de representar també el conjunt dels ciutadans.

stats