30/12/2022

El covid torna a venir de la Xina

2 min
Itàlia comença les proves de Covid per a les arribades de la Xina

Malgrat la falta de transparència, ja no hi ha cap dubte que el covid torna a campar lliurement per la Xina, amb milions d'infectats. Totes les previsions han quedat curtes. En moltes empreses s'han infectat el 90% dels treballadors. Les inèdites protestes a causa del cansament de la població per l'aïllament social, sobretot entre els joves universitaris, van portar el govern de Xi Jinping a posar fi aquest últim mes de l'any a la rigorosa política de covid zero i, per tant, a relaxar del tot les restriccions i a obrir la possibilitat d'entrar i sortir del país. Però ha sigut obrir portes i que el virus tornés a guanyar terreny amb una inusitada embranzida. El fet que no s'hagués aprofitat el llarg període de màxim control social i sanitari per vacunar massivament tota la població –sobta especialment que no es fes amb la gent gran– ha portat ara aquest nou episodi pandèmic que ha generat l'alerta mundial: diferents països, entre els quals els EUA i el Japó, i a Europa Espanya, Itàlia i el Regne Unit, exigeixen tests covid als visitants que vinguin del gegant asiàtic.

Tenint en compte que l'origen de la pandèmia ja va ser la Xina a finals del 2019, i tot el que va venir després, ni la comunitat política internacional ni la científica no volen ensurts davant la possibilitat que, atesa la gran quantitat de població xinesa afectada, es produeixin mutacions en el virus que compliquin una altra vegada la lluita contra la malaltia. Tot i que les diferents autoritats estan llançant missatges tranquil·litzadors, ja que fins ara no s'ha detectat cap indici en aquest sentit, davant aquesta de moment hipotètica possibilitat totes les prevencions són poques. De fet, alguns científics veuen bastant probable que hi hagi noves variants i que irremissiblement ens arribin. Una nova aturada mundial seria letal en termes tant sanitaris com econòmics.

Cal saludar, doncs, com una raonable iniciativa preventiva la ràpida decisió dels governs català i espanyol d'arbitrar mecanismes de control sanitari als ciutadans provinents de la Xina, fins i tot encara que estiguin vacunats, tal com ha proposat el conseller de Salut, Manel Balcells. Sense caure en alarmismes, sí que és necessari organitzar-se per si, eventualment, apareix una variant diferent de l'òmicron. En efecte, la prevenció i la coordinació són la gran lliçó que hem après, i cal no oblidar-la. En aquest sentit, resulta estrany que, d'entrada, la Unió Europea hagi deixat a la consideració de cada estat les mesures que cal prendre. Si ja és difícil frenar l'entrada de virus, encara ho serà més si no hi ha una coordinació efectiva en l'àmbit europeu.

stats