07/04/2024

Un escàndol més que taca la imatge dels jutges

2 min
Concentració de jutges contra l'amnistia davant dels jutjats de Sevilla.

L'ARA destapa avui converses entre jutges en un xat corporatiu que demostren, un cop més, que la independència judicial, sobretot pel que fa a la qüestió catalana, és una autèntica entelèquia. Per començar, en un xat on se suposa que hi ha tots els jutges de l'Estat, un d'ells fa circular una guia que té com a objectiu, ni més ni menys, que torpedinar l'aplicació de la llei d'amnistia. Aquest fet, evidentment, provoca la indignació d'alguns dels jutges, que consideren que no es pot fer servir un canal oficial per maniobrar contra lleis que emanen del poder legislatiu i que, com en el cas de l'amnistia, no estan ni tan sols aprovades. D'altres, però, no només no hi mostren cap oposició sinó que aplaudeixen la iniciativa i acusen els que la critiquen de fer el joc al PSOE. Les converses revelen, un cop més, l'elevada politització dels jutges, majoritàriament escorats cap a la dreta, que consideren normal fer servir canals oficials per mostrar les seves preferències i llançar crítiques tant contra el govern espanyol com cap a l'independentisme català.

"Simplement remeten una guia davant d'una situació tan extraordinària com és la llei d'amnistia, la finalitat de la qual no és la convivència, concòrdia i altres proclames, és només per mantenir una persona en el poder [...] Entenc que molts afiliats a Jutges per a la Democràcia, com a bon braç polític del PSOE, esteu més que disposats a defensar el vostre partit", afirma desafiant un dels jutges que es mostren més hostils contra els que protesten per la iniciativa de distribuir una guia contra l'amnistia. D'altres van fins i tot més enllà i no dubten a afirmar que la llei s'ha fet "a la mesura d'un delinqüent covard", en referència a Carles Puigdemont. I alguns simplement es limiten a donar les gràcies per l'ajuda jurídica i es mostren disposats a fer-la servir.

Aquestes converses revelen la fractura i la guerra interna que s'està produint en la magistratura, on hi ha jutges que, imbuïts d'una mena de missió patriòtica, consideren un deure combatre l'amnistia i no dubten a alinear-se amb les posicions que al Congrés defensen el PP i Vox. Davant d'aquests, els magistrats de tall progressista no poden fer més que mostrar la seva incomoditat i aguantar els insults i el menyspreu de la majoria. "Aquest fil és, al meu parer, completament improcedent, atempta contra la independència de jutges i jutgesses i pretén posicionar políticament els membres de la carrera judicial", es queixa amargament un dels jutges.

La guia en qüestió, que és obra del magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa Jaime Lozano, facilita als jutges formularis per presentar les qüestions prejudicials davant la justícia europea, la via més ràpida i efectiva, segons aquest jutge, per paralitzar l'aplicació de la llei d'amnistia. Aviat veurem si aquestes maniobres tenen èxit i aquests jutges conservadors aconsegueixen el seu objectiu, però el que no es podrà mantenir després de llegir aquestes converses és que la justícia espanyola és independent i imparcial respecte a Catalunya.

stats