23/02/2024

La insostenible situació de José Luis Ábalos

2 min
Ábalos amb García, en una imatge d'arxiu

Els detalls de la investigació sobre la presumpta trama que va aprofitar la privilegiada situació de Koldo García al ministeri de Transports –era assistent personal de José Luis Ábalos– per aconseguir contractes públics per proporcionar material sanitari en plena pandèmia apunten cada vegada més cap a la responsabilitat de l'exministre i actual diputat del PSOE. La Fiscalia Anticorrupció ha detectat un enriquiment fora del normal, d'almenys 1,5 milions d'euros, de García, i sospita que aquests diners corresponen a comissions il·legals pel fet d'haver aconseguit que l'empresa d'un conegut passés de facturar 0 euros a més de 50 milions gràcies a contractes de Ports de l'Estat, Adif, el ministeri de Defensa i els governs autonòmics de les Balears i les Canàries.

Sembla evident que Koldo García va aprofitar la seva posició al ministeri com a home de confiança d'Ábalos per obligar a contractar aquesta empresa, en un moment en què les administracions van simplificar al màxim els tràmits per actuar amb la màxima rapidesa per portar, per exemple, mascaretes des de la Xina. A partir d'aquí la gran incògnita és conèixer fins a quin punt l'exministre era conscient de l'existència de la trama o si va ser víctima d'un excés de confiança.

En el primer cas, Ábalos hauria d'afrontar una responsabilitat penal, cosa que per ara no es planteja perquè no consta entre les persones querellades per la Fiscalia Anticorrupció. I en el segon cas estaríem al davant d'una negligència i l'exministre hauria d'afrontar la seva responsabilitat política i renunciar a l'acta del PSOE, tal com el va convidar a fer la número dos del partit i del govern, María Jesús Montero.

La pandèmia va ser un moment especialment crític, en què morien milers de persones cada dia, i moltes empreses es van mobilitzar per portar material sanitari. Per això resulta especialment indignant que alguns aprofitessin els seus llaços amb l'administració per treure'n profit en un context tan dramàtic. A Madrid hi va haver el cas del germà de la presidenta madrilenya, Tomás Ayuso, que va cobrar una comissió de 234.000 euros en una venda de mascaretes a la Comunitat de Madrid a l'inici de la campanya. La Fiscalia va arxivar les investigacions en considerar que la comissió era legal, i el cas no va arribar mai a ser jutjat. Però què hauria dit el PP si el germà de Pedro Sánchez s'hagués lucrat amb contractes amb el govern espanyol durant la pandèmia? ¿No seria el moment d'auditar tots els contractes a dit que es van fer en aquella època?

Però justament perquè l'esquerra va ser tan crítica amb Ayuso ara ha d'actuar amb molta contundència amb José Luis Ábalos, que no hauria de trigar gaire a presentar la seva dimissió. El polític valencià, per cert, no és un càrrec qualsevol, és una de les persones que van acompanyar Sánchez en la seva lluita contra la vella guàrdia i compatibilitzava el càrrec de ministre amb el de secretari d'organització del PSOE. Era, doncs, un estret col·laborador de Sánchez, i per tant el mal que pot fer-li al partit és molt gran.

stats