Un nou Govern per a una nova etapa

2 min
Pere Aragones entrant al Palau de la Generalitat

Tant l'escenografia i els simbolismes de la presa de possessió de Pere Aragonès com a 132è president com, sobretot, la composició del seu executiu confirmen que ERC i Junts volen inaugurar una nova etapa. És molt significatiu que en el nou Govern només repeteixen, a més del mateix Aragonès, dos noms: Jordi Puigneró, que serà vicepresident i ocuparà la cartera de Polítiques Digitals i Territori, i Teresa Jordà, que es manté a Agricultura sumant-hi les competències d'Acció Climàtica. La resta de consellers tots són nous, i en destaca la presència d'independents (5 de 14) i la majoria de dones (8 de 15, comptant el president). La presència d'independents va lligada a la incorporació de perfils tècnics, un missatge amb el qual es vol ressaltar que el moment actual demana posar l'accent en la gestió.

D'entre aquests fitxatges destaca sobretot el de l'exdirectiu de la Fundació "La Caixa" Jaume Giró, que s'encarregarà del departament d'Economia, i el de l'actual secretari de Salut, Josep Maria Argimon, que rellevarà la consellera Alba Vergés, en un pas que marca l'accés dels tècnics a les màximes responsabilitats de govern. També cal destacar la tria de la catedràtica Tània Verge, una de les principals especialistes en feminisme del país, per ocupar la conselleria de Feminismes, de nova creació. En la resta de l'executiu hi ha un evident rejoveniment però també s'hi incorpora una persona d'àmplia trajectòria, com l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú Joan Ignasi Elena, per a la sempre difícil conselleria d'Interior. En tot cas el missatge és clar: per dur a terme la "sacsejada" que necessita el país, en paraules del mateix Aragonès, calia renovar en profunditat el Govern. I així s'ha fet.

L'acte de presa de possessió també va reflectir aquesta voluntat de fer foc nou. Hi ajuda la mateixa joventut del nou president, que hi va assistir amb la seva dona portant agafada de la mà la seva filla Clàudia, de només dos anys. El president haurà de ser capaç, a partir d'ara, d'imprimir en l'executiu la coherència i la velocitat de creuer necessàries. En el seu discurs, Aragonès va apuntar en diverses ocasions que el seu objectiu és que tots els ciutadans, amb independència del seu origen i estatus social, puguin assolir la felicitat. És una idea que entronca amb els utilitaristes anglesos (Jeremy Bentham) i que Thomas Jefferson va recollir en la Declaració d'Independència dels Estats Units. En la pràctica vol dir que si una mesura beneficia la majoria sempre serà millor que si només convé a uns pocs. Aquest és l'origen dels valors republicans que Aragonès vol imprimir al seu mandat i que també va subratllar insistint en presentar-se com el primer servidor públic de Catalunya.

En els pròxims dies el nou executiu es posarà en marxa amb una llarga llista de deures i reptes al davant. I la nostra missió serà avaluar l'acció de govern i comparar-la amb el que consta als acords de govern. Perquè aquesta funció de vigilància dels mitjans de comunicació també forma part del bagatge republicà, i especialment el jeffersonià.

stats