13/04/2021

El perill és el virus, no la vacuna

2 min
Les primjeres dosis de Johnson & Johnson de Janssen als PaiSos Baixos

El procés de vacunació a Europa s'ha convertit en una cursa d'obstacles que sembla ideada per esgotar la paciència del sofert ciutadà que només espera poder estar immunitzat aviat. Als incompliments en les entregues, els dubtes i els canvis de criteri constants amb la vacuna d'AstraZeneca, ara s'hi suma la paralització de l'arribada de la de Janssen a la UE, decidida per la mateixa empresa després que les autoritats sanitàries dels Estats Units hagin aturat la vacunació per alguns casos rars de trombes. En principi hem de pensar que es tracta d'una aturada tècnica que durarà només uns dies, fins que s'acabi d'afinar si hi ha algun segment concret de població que seria més susceptible de patir efectes adversos.

En tot cas, i igual que ja va passar en el cas d'AstraZeneca, s'està parlant de 6 casos en un total de 7 milions de vacunes administrades, per tant, menys d'un cas per cada milió. Això vol dir que el risc de patir un trombe és mínim i similar al que tenen altres medicaments i, per descomptat, que els beneficis que té vacunar-se superen de molt els suposats perills. Aquest és precisament el missatge que van voler llançar ahir tant la consellera de Salut, Alba Vergés, com el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la seva compareixença. Argimon va donar una dada especialment il·lustrativa: rebre la vacuna d'AstraZeneca redueix automàticament en més d'un 50% el risc d'acabar en una UCI. Per això, es calcula que vacunar 1.500 persones de més de 65 anys estalvia un llit d'UCI per a un malalt de covid-19. És cert que fins ara no s'han detectat efectes adversos amb Pfizer i Moderna, però també és veritat que, com que es tracta d'una tecnologia nova, l'ARN missatger, no hi ha estudis sobre efectes a llarg termini.

Perquè el veritable perill ara mateix és que la decisió dels Estats Units i de la mateixa companyia, guiada per un principi de precaució, acabi provocant un efecte encara pitjor, que és augmentar el rebuig generalitzat a les vacunes i, en conseqüència, endarrerir el procés d'immunització. El cas és que, arribats a aquest punt, seria molt recomanable que les principals autoritats europees, i fins i tot el Consell Europeu (format per caps de govern i d'estat), fessin un pronunciament conjunt a favor de les vacunes i, si cal, un replantejament global de l'estratègia per accelerar d'una vegada el procés de vacunació.

Ara mateix, i amb les xifres que tenim sobre la taula, cada endarreriment es compta en vides humanes. I és que l'efecte de les vacunes és gairebé immediat. Ara mateix ja s'ha reduït la mortalitat a les residències en un 95% gràcies a la vacunació dels residents. La no arribada de les vacunes de Janssen prevista per a aquest dimecres amenaça ara el calendari que preveia accelerar la immunització de les persones d'entre 70 i 79 anys, una franja d'edat clau perquè que són les que actualment estan omplint les UCI. Esperem que aviat s'esvaeixin els dubtes i es pugui reprendre la distribució massiva d'una vacuna que ara mateix és clau per vèncer el virus, que és el veritable perill.

stats