22/12/2023

El PP s'apunta a la fórmula del mediador internacional

2 min
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo a l'inici de la reunió al Congrés

La desorientació del PP és tan evident que han passat de carregar amb tot contra Pedro Sánchez per negociar amb un mediador internacional amb ERC i Junts a apuntar-se ara a aquesta fórmula per resoldre el conflicte sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial. Sembla un acudit, però no ho és. Feijóo ha proposat aquest divendres a Sánchez que les negociacions tant per renovar l'òrgan de govern dels jutges com per modificar la llei que el regula siguin supervisades per la Comissió Europea, cosa que el president espanyol s'ha afanyat a acceptar perquè és la manera de tenir el líder del PP lligat a una taula de negociació i al reconeixement del paper dels mediadors.

El més curiós són les giragonses que ha hagut de fer el PP per justificar que reclamar una mediació de la Comissió Europea no significa portar una negociació interna espanyola a un àmbit internacional, i assegura que la Comissió és formalment una "institució espanyola", ja que l'Estat hi ha fet una cessió de sobirania. Es tracta d'un argument poc sòlid. I tot per no admetre que el motiu que l'ha portat a proposar aquesta mediació internacional és el mateix que el de l'independentisme, és a dir, que no se'n refia de Sánchez i necessita que un tercer validi els acords.

Tot plegat mostra les dificultats de Feijóo per situar-se en el nou escenari, on, d'una banda, hi ha un Pedro Sánchez que ha bastit una majoria que li pot donar quatre anys de govern, i de l'altra hi ha Vox, que reclama tallar qualsevol relació amb el PSOE, una decisió que portaria a una paràlisi institucional sense precedents. És aquest difícil equilibri el que porta Feijóo a optar per solucions estrambòtiques, que no acaben de convèncer ningú, com ara la de dir sí a una trobada amb Sánchez però no a la Moncloa, o ara la de proposar una mediació internacional amb el CGPJ quan no feia ni 48 hores que, al Congrés dels Diputats, ell mateix havia ironitzat amb el fet que no necessitava un mediador per reunir-se amb el president del govern espanyol.

Per acabar-ho d'adobar, l'incident d'aquest divendres al consistori madrileny en què el cap de files de Vox, Javier Ortega Smith, ha llançat una ampolla contra un diputat de Més Madrid ha obert una nova crisi entre el PP i Vox. I és que l'alcalde madrileny, José Luis Martínez Almeida, ha demanat a Ortega Smith que entregui l'acta de regidor. Feijóo acaba l'any entre dos focs, tot i que el que l'està cremant de veritat no és tant Sánchez com l'extrema dreta i les seves barbaritats. Resulta curiós que, com s'està veient aquests dies, hi hagi més tensió entre PP i Vox, també allà on són socis, com a les Balears, que entre Sánchez i els seus socis. En conclusió, Feijóo està fent bona aquella frase atribuïda al polític italià Giulio Andreotti: "El poder desgasta, sobretot a qui no el té".

stats