El somni d'una nena de Mollet

2 min
Alexia Putellas

BarcelonaEl futbol femení català ha assolit en molt poc temps una repercussió i un nivell que l'han situat al cim del planeta, fins al punt que avui la millor jugadora del món és una catalana anomenada Alexia Putellas. La futbolista de Mollet es va coronar aquest dilluns amb la Pilota d'Or en una cerimònia a París en què hi havia nominades fins a cinc jugadores blaugranes, la prova evident del domini absolut que va exercir el Barça durant la temporada passada. La gesta de Putellas no té precedents ni en el futbol masculí, que mai ha obtingut aquest guardó. Xavi va quedar tercer fa just deu anys per darrere de Leo Messi i Andrés Iniesta.

El futbol femení ha viscut els últims anys una eclosió d'abast mundial, amb figures carismàtiques com la nord-americana Megan Rapinoe, i un augment exponencial de l'interès mediàtic i el volum de negoci. Les audiències milionàries i els partits de Lliga amb desenes de milers d'espectadors ja no són una excepció. Les nenes que juguen a futbol tenen avui referents en qui emmirallar-se que trenquen tots els límits imposats pels estereotips de gènere. La mateixa història d'Alexia Putellas és un exemple de sacrifici i superació, des que era l'única nena que jugava a la plaça de l'Ajuntament fins que va haver de sortir del Barça per foguejar-se en altres clubs com l'Espanyol i el Llevant i després tornar a casa. No ho ha tingut fàcil. Ha hagut de lluitar per cada pas professional, de la mateixa manera que ho dona tot damunt de la gespa.

Seria desitjable que aquesta energia positiva de l'esport femení irrompés en unes estructures sovint viciades, les de l'esport professional masculí, per anys de gestió arbitrària i tacada d'escàndols i casos de corrupció. Això tampoc serà fàcil, ja que l'experiència ensenya que aquestes institucions masculinitzades es resisteixen tant com poden a cedir protagonisme i, encara menys, poder. La prova són les dificultats que encara tenen les jugadores per pactar el seu conveni i aconseguir unes condicions econòmiques que estiguin a l'altura de la seva projecció.

En aquest sentit, seria molt interessant i alliçonador que els seus companys masculins se solidaritzessin amb elles i aprofitessin la seva posició de força per pressionar-hi a favor. Al cap i a la fi, el futbol és de tots. El món de l'esport professional ha de caminar cada cop més cap a una equiparació real entre homes i dones que esborri discriminacions com la que pateixen algunes esportistes, com ara les de l'handbol platja, a les quals s'obliga a vestir de determinada manera en un cas flagrant de sexualització. Si l'esport actua com a punta de llança, aquesta normalització de la igualtat es filtrarà a poc a poc a la resta d'àmbits de la vida.

En aquest sentit, Alexia Putellas ha fet molt més que guanyar un guardó i un reconeixement. Ha demostrat per la via dels fets que, si es donen les condicions externes òptimes, una nena de Mollet pot arribar a ser la millor del món. No només en futbol, sinó en el que vulgui.

stats