Un últim esforç per derrotar la pandèmia

2 min
Persones vacunant-se al CAP Casernes de Barcelona, aquest dimarts.

Les dades són clares. Si entre tots no ho impedim, Catalunya s'encamina cap a una quarta onada de la pandèmia de coronavirus abans que el procés de vacunació estigui suficientment avançat. I això passa justament a les portes de les vacances de Setmana Santa, en què tot i les restriccions es preveu un augment de la mobilitat que podria desembocar en un repunt més acusat dels contagis. Fins ara el ritme de creixement dels contagis és bastant lent, per això les autoritats sanitàries han llançat el missatge que cal extremar la prudència durant aquests dies per evitar que la situació es desbordi amb el retorn a la feina i a l'escola. Fa deu dies la incidència acumulada a 14 dies estava per sota de 200 per cada 100.000 habitants, i ara ja supera els 225. No són xifres gaire alarmants, encara, però la tendència sí que és preocupant.

Si fem una ullada al mapa de la incidència del virus a tot Europa es veu clarament que aquesta quarta onada està baixant de nord a sud, amb països molt afectats, com Bèlgica o Polònia, però també Itàlia, França i Alemanya tenen unes xifres molt elevades. Precisament, el president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat noves restriccions, com el tancament de les escoles durant tres setmanes, en un intent d'aturar l'escalada. És inevitable, doncs, que l'onada acabi impactant també Catalunya. Per això la qüestió és si la podrem contenir en uns nivells manejables o si el virus es tornarà a desbordar. Recordem que la situació a les UCI és pitjor ara que abans de les anteriors onades, amb gent cada cop més jove perquè és la que no està vacunada.

Precisament, si alguna cosa convida a l'optimisme és l'augment de les dosis de vacunes que estan arribant, que estan permetent immunitzar a un ritme, aquest dijous, de 60.000 persones al dia. Si som capaços de mantenir aquest ritme, i fins i tot s'augmenta fins al mig milió setmanal, serà possible arribar a l'estiu amb la població vulnerable vacunada i molt avançada la immunització general. La Unió Europea es juga aquests dies el ser o no ser amb la distribució de les vacunes. Si finalment la UE, o almenys alguns estats importants, com ara Alemanya, han de recórrer a la vacuna russa Sputnik, no deixarà de ser un fracàs per a la Comissió, que és qui està pilotant el procés a nivell europeu.

Justament perquè ara ja es comença a veure possible iniciar un procés de vacunació massiva com el que han fet en llocs com el Regne Unit o Israel, és imprescindible prendre consciència que seria molt irresponsable assumir riscos. Cal ser estrictes amb el compliment de les restriccions, sobretot pel que fa al fet de no barrejar bombolles de convivència, amb l'esperança que en qüestió de setmanes ja es puguin afluixar algunes d'aquestes mesures i es pugui donar oxigen al sector de la restauració i hoteler.

Només ens cal fer un últim esforç, especialment durant les festes de Setmana Santa, per acabar d'encarrilar la pandèmia. Si tothom compleix, ciutadania i administracions, el panorama de cara a l'estiu podria ser molt diferent.

stats