Catalunya vacunarà els festius de Setmana Santa i el ritme el marcarà l'arribada de dosis

Espanya rebrà dijous un milió de vacunes d'AstraZeneca i les repartirà "urgentment" a les comunitats

3 min
Cues a l'entrada del CAP Casernes de Barcelona per rebre les vacunes de Pfizer i AstraZeneca.

BarcelonaLa ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat l'arribada de "més d'un milió" de dosis d'AstraZeneca aquest dijous, que seran distribuïdes "amb urgència" a les comunitats autònomes perquè arribin el mateix divendres i les administrin durant els festius de Setmana Santa. "És molt important que vacunem tots els dies de Setmana Santa", ha defensat la ministra, que ha celebrat que, sumades al milió de dosis de Pfizer rebudes dilluns, "aquesta serà la primera setmana que se superaran els dos milions de vacunes rebudes". "Estem agafant cada vegada més impuls i a partir d'abril encara més, ja que es multiplicarà per tres o per quatre l'arribada de vacunes", ha afegit.

L'arribada de dosis és una "molt bona notícia" però trastoca els plans del Govern. El departament de Salut ha confirmat a l'ARA que amb l'arribada de la nova tongada d'AstraZeneca es vacunarà a tretze punts de vacunació habilitats a poliesportius i centres d'atenció primària d'arreu del territori i que el Servei Català de la Salut (CatSalut) ja ha donat l'ordre als equips de primària per planificar quina capacitat i recursos humans poden posar a disposició de la campanya. "Vacuna que arribi, vacuna que administrarem", asseguren fonts governamentals. Amb tot, Salut aspirava a posar 40.000 dosis diàries entre dimarts i dijous, les 120.000 distribuïdes aquesta setmana, per poder garantir el descans dels professionals de primària involucrats en la vacunació durant el pont.

Fonts de Salut lamenten que l'anunci de Sanitat, sense concretar quan arriben les vacunes, quantes dosis exactes s'entregaran a Catalunya o si es lliuraran en una sola tongada o en diferents remeses, "trenquen" la planificació i dificulten la logística de la campanya. "Tenim molt clar que tenim la capacitat per fer-ho i molts professionals disposats a activar-se en qualsevol moment, però el personal sanitari no són robots", critiquen les mateixes fonts, que lamenten que hi ha molts professionals que s'havien agafat uns dies per descansar coincidint amb el pont de Setmana Santa.

Si les dosis arriben el mateix dijous, diu Salut, hi haurà cert marge de maniobra per comprovar els lots, fer noves citacions, descongelar els vials i distribuir-los. Si divendres els calgués l'ajuda dels hospitals com a punts de vacunació també es faria. "Quan arribin les vacunes, vacunarem dissabte, diumenge i tots els dies", va afirmar dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Rècord de 60.000 dosis en un dia

Fins ara, l'objectiu s'estava complint: la consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat que els equips de vacunació catalans han posat 60.000 dosis en les últimes 24 hores, la xifra diària més elevada des del començament de la campanya d'immunització. La majoria de les vacunes, el 88%, es van destinar a primeres dosis. Salut admet que durant el cap de setmana llarg no es podrà mantenir un ritme de 60.000 dosis diàries, però defensen tenir la capacitat per intensificar les citacions i inocular les dosis entre dimarts i dijous que ve. Les dosis d'AstraZeneca es conserven descongelades uns 28 dies, però Salut té previst esgotar les dosis disponibles setmanalment.

La campanya de vacunació “va agafant ritme” gràcies a l’esforç del personal sanitari i Vergés ha reivindicat que l'estratègia catalana cada vegada és més "forta i intensa". Una prova d'aquesta acceleració són les persones més grans de 80 anys. Dimarts la taxa de vacunació amb la primera dosi d'aquest col·lectiu era del 37% i aquest dimecres ja s'ha enfilat fins al 45%. Després d'uns dies posant segones dosis, aquesta setmana Salut ha pogut destinar les vacunes de Pfizer a avançar la vacunació dels més grans. El 23,9% han rebut la segona dosi. Salut també s'ha centrat aquests dies en els grans dependents, unes 40.000 persones que eminentment tenen més de 79 anys: ja hi ha el 74,2% de vacunats amb la primera dosi i el 60,7% han completat la pauta vacunal.

Ara mateix, Catalunya ha administrat 1.285.313 dosis des del 27 de desembre: 861.212 han sigut primeres dosis, les quals han servit per immunitzar parcialment l'11,2% de la població major d'edat. D'aquestes, 424.101 persones (el 5,5% del cens) ja han rebut les dues dosis i han completat la pauta de vacunació. Dels treballadors de col·lectius considerats essencials, un 62,4% ja tenen la primera dosi i un 1,9 la pauta completa, i pel que fa a les persones d'entre 60 i 65 anys, que són vacunades amb la d'AstraZeneca des de la setmana passada, un 17,5% ja han rebut la primera dosi.

A Espanya ja s'han vacunat 7,7 milions de persones, 2,6 milions de les quals han rebut les dues dosis i, per tant, estan totalment immunitzades. Ja s'ha vacunat el 80% de la població inclosa entre els grups 1 i 6 de vacunació (usuaris i personal de residències, professionals sanitaris, treballadors de presons, persones dependents, vulnerables i col·lectius essencials), i el 41% tenen les dues dosis posades. "Necessitem que siguin les vacunes les que guanyin temps al virus per evitar que el repunt de casos acabi en una quarta onada", ha afirmat Darias.

stats