07/12/2021

La vacunació dels nens, un pas necessari

2 min
Un establiemt d'oci nocturn demanant el certificat covid

BarcelonaFinalment, dimecres que ve, dia 15, començarà la vacunació contra el covid dels nens d'entre 5 i 11 anys a tot l'Estat, amb les dosis pediàtriques de Pfizer, l'única autoritzada de moment per l'EMA per a aquesta franja d'edat. Les últimes dades sobre contagis ja avisaven que els nens s'estaven convertint en un important focus de transmissió, igual que tota la població no vacunada en general, i per tant aquest és un pas necessari si es vol aturar l'actual repunt de casos. Aquesta vacunació té la particularitat que no té tant l'objectiu de protegir els nens de la malaltia, que també, com de reduir la seva capacitat de transmissió. Des del principi de la pandèmia s'ha vist com el covid s'acarnissava amb la gent gran i gairebé no hi havia casos greus entre els nens. Per tant, es tracta de vacunar els nens per protegir els grans, en una mena d'operació de solidaritat intergeneracional que també busca facilitar que infants i avis puguin conviure sense problemes.

Després que a l'estiu es posés en marxa la vacunació als joves d'entre 12 i 17 anys, cada vegada hi ha menys franges d'edat desprotegides. Es calcula que a Catalunya hi ha uns 400.000 infants d'entre 5 i 11 anys, i ara la Generalitat haurà de decidir com posa en marxa la vacunació. L'únic que sembla clar és que es començarà pels d'11 anys i s'anirà baixant, però encara queda per definir, per exemple, si hi haurà vacunacions a les escoles. El govern espanyol ha donat llibertat a les comunitats autònomes en aquest sentit.

L'anunci coincideix amb un augment de les restriccions a tot arreu a causa de l'avanç de la variant òmicron. França ha tornat a tancar l'oci nocturn i cada vegada més països s'inclinen per fer obligatòria la vacuna –l'últim a sumar-s'hi ha sigut Txèquia–. Al final, i més enllà de la gestió de cada país, la variable del nombre d'antivacunes o negacionistes s'està revelant com un factor fonamental en la lluita contra la pandèmia. Paradoxalment, com més oposició hi ha a les vacunes i a les restriccions, més possibilitats que els governs acabin imposant l'obligatorietat.

A Catalunya, amb un índex de vacunació elevat, la Generalitat ha optat fins ara per evitar la mà dura a l'hora de fer complir l'obligatorietat de presentar el certificat covid en llocs com l'oci nocturn o la restauració, però l'acceleració dels contagis ha fet virar el Govern, que aquest dilluns ha anunciat que es posaran en marxa controls aleatoris. Tothom ha de prendre consciència de la gravetat de la situació, sobretot el sector de l'hostaleria, que no es pot permetre un nou tancament. Per tant, hauria de ser el principal interessat perquè els controls del passaport covid funcionin i siguin eficaços. En aquesta pandèmia s'ha posat de manifest que la responsabilitat individual és la clau per lluitar contra un virus, ja que no hi pot haver un policia a cada cantonada ni a l'entrada de cada bar. Depèn de tothom que les festes nadalenques es puguin celebrar amb una mica més de normalitat i amb seguretat.

stats