El virus ens torna a guanyar la partida

2 min
Públic del Festival Cruïlla la nit del 9 de juliol.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut aquest dilluns que no s'esperava l'escalada de contagis de covid-19 que s'ha produït a Catalunya en els últims 15 dies. "Pensava que hi hauria un repunt, però mai aquesta explosió de casos", ha admès sense amagar la seva contrarietat. I és que el virus corre desbocat en les franges més joves de la població, amb una incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants de més de 3.000 en el segment entre els 15 i els 29 anys.

Aquesta escalada ja va obligar la Generalitat a tancar l'oci nocturn no fa ni una setmana, i ara ha hagut de decretar el tancament de totes les activitats, des de la restauració fins als actes culturals, a les 00.30 h. També es limiten les trobades a menys de 10 persones i es prenen mesures, com la prohibició de menjar i beure a l'espai públic, que busquen reduir al màxim les aglomeracions i la presència al carrer dels joves de matinada. En realitat es tracta d'un toc de queda encobert, tot i que no és gens descartable que se n'acabi aplicant un de veritat després que la justícia valenciana ha avalat el que ha plantejat l'executiu de Ximo Puig. Queda el dubte de si aquestes mesures no s'haurien hagut de prendre totes de cop ja fa una setmana, quan ja es veia que les xifres pujaven de forma exponencial.

En tot cas, aquest "nou esforç" que ha demanat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, arriba després que tots plegats creguéssim que érem al final del túnel, i amb el sistema sanitari molt desgastat i la població general esgotada, sobretot mentalment. I és que el cert és que s'ha de reconèixer que el virus ens ha tornat a guanyar la partida. La nova variant delta ha multiplicat l'afectació entre la població no vacunada i ha aprofitat l'escletxa entre la primera i la segona dosi per multiplicar els contagis a una velocitat vertiginosa entre els joves, irradiant finalment a la resta de la població.

I la quantitat de joves infectats és tan gran que, tot i que només un 1% necessitin ser ingressats, els hospitals ja estan notant aquesta sobrecàrrega. És especialment significatiu que un de cada quatre ingressats a l'UCI tingui menys de 40 anys, mentre que abans eren només un 4%, i que la mitjana d'edat dels hospitalitzats hagi baixat dels 63 anys als 50. Cal combatre la idea que els joves són immunes a la malaltia perquè no és cert, i ho podem veure cada cop més en el nostre entorn més immediat.

Per desgràcia aquesta "explosió" de casos tindrà una afectació també econòmica, especialment en la restauració, però també sobre el sector turístic en general, que havia creuat els dits esperant que la vacunació fes efecte i servís per salvar la temporada. No serà així. Catalunya, i especialment Barcelona, s'ha convertit en un focus important de la malaltia i és esperable que hi hagi una baixada de les reserves. Toca serrar les barres, ser el màxim de curosos i esperar que en poques setmanes, gràcies a la vacunació, puguem dir que el malson s'ha acabat.

stats