Rovira: "Avui toca celebrar una Constitució que ens escanya, ens uniformitza i ens retalla drets a cada hora que passa"

La número 2 d'ERC respon a Iglesias: "Ningú ha despertat el feixisme. Nosaltres l'hem combatut"

Dia 6 de desembre: per a ERC no hi ha res a celebrar. Mentre altres candidatures es manifestaven al centre de Barcelona, els republicans han carregat des del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) contra la Constitució espanyola, el mur que l'Estat ha situat per aturar les aspiracions independentistes. "Avui toca celebrar una Constitució que ens escanya, ens uniformitza i ens retalla drets a cada hora que passa", ha criticat la número 2 de la candidatura, Marta Rovira. L'acte al CCCB s'ha centrat en la diversitat de la societat catalana, i ERC ha reivindicat la construcció d'una República a través d'un procés constituent en què "tothom tingui veu i vot". També els immigrants: "Som un poble de pobles que vol esdevenir un sol poble, i ningú ha de deixar de ser qui és per aconseguir-ho".

Rovira ha carregat conta el "racisme institucional" que aplica, segons ella, l'Estat a través de l'excessiva burocratització a què sotmet les persones nascudes fora de Catalunya i contra la falta de voluntat per acollir els refugiats. També ha denunciat la impunitat amb què s'expressa el racisme i la xenofòbia al carrer, especialment després de l'1 d'octubre. "Ja no tenim prou dits a les mans per comptar-los. Sí, a la nostra societat hi ha racisme i xenofòbia. I ningú ha despertat res. Nosaltres l'hem combatut des de fa molts anys, però és evident que calen molts més esforços", ha indicat en referència a les paraules del líder de Podem, Pablo Iglesias, que aquesta mateixa setmana ha responsabilitzat l'independentisme de despertar el feixisme.

En aquest acte d'ERC al CCCB hi han assistit unes 200 persones. I d'orígens molt diversos. Han compartit escenari el regidor de Sabadell Gabriel Fernández, nascut a l'Uruguai; la diputada al Congrés Anna Surra, també de l'Uruguai; el senador Robert Masih, nascut a l'Índia, i la candidata número 10 per Barcelona, Najat Diouech, nascuda al Marroc. Entre el públic, la mateixa diversitat difícil de trobar en qualsevol dels mítings habituals de qualsevol dels partits que es presenta a les eleccions. Tots catalans i amb un objectiu comú: reivindicar una identitat diferent per a cadascú. "No hem demanat mai a ningú que deixi de ser qui és, però sí que demanem a tothom que també siguin catalans", ha expressat el secretari d'Immigració, Oriol Amorós.

ERC ha subratllat la importància que tothom estigui representat a les institucions i ha lamentat que això no es compleixi amb els immigrants. "El 85% dels immigrants fa més de cinc anys que viuen a Catalunya i la majoria encara no poden votar", ha lamentat Surra, que ha criticat que els populismes xenòfobs els apuntin a ells com els "culpables de tots els mals". Segons ella, amb el dret de vot per a totes aquestes persones es podria combatre millor el racisme.

Per donar visibilitat als col·lectius de "catalans diferents", Najat Driouech serà amb tota probabilitat una de les diputades d'ERC en la pròxima legislatura. "Soc conscient que no només em represento a mi mateixa. Vull representar tota la ciutadania catalana i no només el col·lectiu que es vesteix de manera semblant a mi", ha expressat. Driouech va decidir fa uns quants anys portar el vel islàmic. "És anecdòtic que jo porti aquest tros de tela al cap. Oi que lluitem pel dret a decidir? Doncs tinc el dret a decidir com he d'anar vestida", ha subratllat.

També ha intervingut el número 9 de la candidatura per Barcelona, Ruben Wagensberg, responsable de diverses iniciatives en favor de l'acollida de refugiats. Ella ha criticat la falta de compromís de l'Estat amb l'acollida, ja que només ha acollit un 11% dels més de 17.000 refugiats a què s'havia compromès. Catalunya no té competències per acollir, però sí per millorar les condicions de vida de les persones que arriben al país. "Cal molt més habitatge social, millorar el sistema de salut, tornar a obrir les aules d'acollida i desenvolupar la renda garantida de ciutadania", ha destacat.

"Volem tenir totes les competències i tots els recursos per construir el país des de la diversitat", ha exclamat a la part final de l'acte Rovira. Per a ERC, el 21-D és una nova oportunitat per començar a "fer república".

21D

Etiquetes

Més continguts de

La veu del poble