Microsites 26/06/2016

El PP obté una nova victòria insuficient i Iglesias aconsegueix el 'sorpasso', segons el sondeig de TV3

En Comú Podem revalida la seva victòria a Catalunya i ERC manté la segona posició

Ara
2 min
El candidat a la reelecció, Mariano Rajoy, en el moment de votar

BarcelonaNo hi ha hagut sorpreses. Segons les dades del sondeig que Sigma Dos ha fet per a RTVE i les televisions autonòmiques, el PP ha tornat a guanyar les eleccions generals a Espanya, en aconseguir 117-121 diputats (123 al desembre). I Podem ha aconseguit l'objectiu del 'sorpasso', convertint-se, amb 91-95 diputats, en la segona força parlamentària (en va obtenir 69 al desembre).

El 'sorpasso' de Pablo Iglesias, més important del que preveien les enquestes, té una conseqüència històrica, en deixar al PSOE, el partit que ha governat més anys des de la restauració de la democràcia, com a tercera força al Congrés: els socialistes s'han quedat amb 81-85 diputats (en tenien 90). Això vol dir que els socialistes trenquen a la baixa els seus pitjors resultats. Finalment, Ciutadans consolida la seva quarta posició a la cambra espanyola però, amb 26-30 diputats, ho fa amb una forta caiguda i a molta distància de les tres primeres forces (n'havia obtingut 40 al desembre).

Catalunya

A Catalunya, i sempre segons el sondeig de TV3, En Comú Podem ha revalidat la victòria del desembre; n'ha aconseguit 14-16 diputats (en tenia 12). La segona posició torna a ser per a Esquerra Republicana, que ha obtingut 11-12 diputats (9 al desembre, el seu millor resultat fins ara en unes generals), i la tercera per al PSC, amb 7 diputats (en tenia 8). Convergència torna a ser la quarta força, amb 5 diputats (en tenia 8). Els canvis respecte al 20-D arriben en les dues últimes posicions, que s'han capgirat. El PPC ha pujat una posició, i és ara la cinquena força, amb 4-5 diputats (5 al desembre). Això fa que Ciutadans caigui fins l'última posició, amb 4 diputats (n'havia aconseguit 5).

Amb una participació molt baixa, els resultats a Catalunya mostren algunes dades molt significatives. Tant En Comú Podem com Esquerra milloren els seus resultats de forma clara. En canvi, el PSC i CDC continuen amb la seva tendència a la baixa, obtenint els pitjors resultats en unes generals. També obté un rècord a la baixa el PPC, mentre que Ciutadans recula. Per circumscripcions, En Comú Podem guanya les eleccions a Barcelona i Tarragona, i Esquerra ho fa a Lleida i Girona.

stats