Batet demana a Units Podem que s'"oblidi" del referèndum a Catalunya

La cap de llista del PSC insta Iglesias a sumar-se a un "nou pacte constitucional" però no especifica com es plasmaria la singularitat de Catalunya a la nova carta magna

Núria Orriols
3 min
Batet demana a Podem que s'"oblidi" del referèndum a Catalunya

Barcelona'Acord', 'diàleg' i 'pacte': aquestes són les paraules que més ha repetit aquest dimecres la cap de llista del PSC, Meritxell Batet, en una roda de premsa a l'agència Efe sense concretar a qui trucaria primer el PSOE després de les eleccions del 26-J ni com s'articularia el reconeixement de la singularitat de Catalunya a la Constitució. "El PSOE ocupa la centralitat política des de l'esquerra i tots els partits estan disposats a parlar amb nosaltres", ha asseverat, tot i que ha fet una crida a Units Podem perquè se sumi al "canvi".

"Invitem Podem perquè se sumi al canvi, a millorar la vida de la gent, reformar la Constitució i a combatre la desigualtat. Que s'oblidi d'un referèndum que ni proposa ni resol res", ha afirmat, defensant el referèndum per ratificar la reforma de la Constitució en què han de votar tots els espanyols.

En aquest sentit, ha defensat obrir la reforma de la Constitució per "resoldre" l'encaix entre Catalunya i Espanya com una proposta "jurídicament viable" i s'ha compromès a seure a negociar amb el PP, C's, Units Podem i també els partits independentistes per dialogar sobre les bases d'un nou acord, a l'estil del que es va forjar per redactar la carta magna del 1978.

"Si les forces independentistes assumeixen que el seu full de ruta està en un carreró sense sortida i accepten que el marc és la reforma de la Constitució, parlarem amb aquestes forces polítiques", ha dit Batet. De fet, ha deixat clar que la reforma de la Constitució, més enllà d'ampliar drets, era una proposta per donar resposta al procés sobiranista.

No es mulla (ara) sobre futurs pactes

Pel que fa a futurs pactes, Batet no s'ha volgut mullar. Si bé ha recordat que "a priori" i per "coincidència ideològica" el PSOE s'hauria d'entendre amb Podem, ha remarcat que això no va ser així després dels comicis del desembre per "culpa" d'Iglesias. La socialista, doncs, no ha dit a qui trucarà primer Pedro Sánchez un cop celebrats els comicis i tampoc ha tancat la porta a tornar a pactar amb Ciutadans –l'única formació amb qui va arribar a un acord després del 20-D.

Després que Pedro Sánchez afirmés en el debat a quatre que no s'havia produït govern perquè Iglesias defensa el dret a decidir, Batet –que va participar a les negociacions– ha assegurat que el referèndum no va ser objecte de les converses en cap moment. "[Iglesias] va tenir una nul·la voluntat d'arribar a un acord", ha dit.

Un model federal o bilateral amb Catalunya?

En la roda de premsa, Batet també ha parlat de la reforma de la Constitució que proposen els socialistes: una modificació en sentit federal però que també reconegui la "singularitat" de Catalunya. Com es plasma aquesta especificitat catalana? Batet encara no té resposta perquè entén que ha de ser part de la negociació.

Tot i això s'ha mostrat disposada a afegir la singularitat catalana en una disposició addicional –tal com proposava Unió– o en el marc de l'enumeració de totes les competències pròpies de les comunitats autònomes i l'Estat.

En aquest sentit, els socialistes proposen crear una subcomissió al Congrés dels Diputats perquè les forces polítiques dialoguin sobre aquesta reforma. A diferència del que promou CDC –una comissió específica sobre Catalunya per negociar un referèndum–, Batet ha defensat tractar aquesta qüestió en el marc de la modificació integral de la carta magna.

stats