CAMÍ DEL 26-J

Ciutadans reformula el seu programa electoral per fugir de les polèmiques del 20-D

Intentarà explicar millor les seves propostes sobre violència de gènere i contracte únic

Ciutadans va punxar el 20-D. Les enquestes els havien arribat a situar com a primera força, i van acabar com a quarta, vint escons per sota del que el partit taronja havia calculat en elaborar el seu pressupost electoral –el Banc Popular els va concedir un crèdit de quatre milions d'euros preveient que traurien 60 diputats.

Dia rere dia de campanya, Albert Rivera va haver de fer front als tics extremistes dins de les seves files. Tuits, mesures polèmiques, imputats... la campanya es va fer muntanya amunt. I el mateix líder de Ciutadans no s'estava de reconèixer-ho. Ara, a les portes del 26-J, el partit emergent no vol repetir els errors del passat. Sense passar per primàries, ha canviat fins a 16 caps de llista. Alguns han optat per aplanar el camí, anunciar que no repetirien o bé marxar del partit. D'altres, però, s'han arribat a aferrar al seu escó, com el líder de la Corunya, a qui el consell de garanties de la formació ha hagut de fer fora al·legant que "no ha estat a l'altura". Rivera reconeixia durant la campanya del 20-D que molts dels seus caps de files provincials no estaven prou preparats.

Un dels punts febles del 20-D va ser el programa electoral. La bomba va esclatar a mitja campanya, quan la número dos del partit per Madrid, Marta Rivera, va demanar en un debat televisiu retirar l'agreujant de gènere en les penes per violència de gènere. Tots els partits se'ls van tirar a la jugular. Ara Ciutadans buscar reformular aquest concepte i "explicar millor" tant aquest com altres aspectes polèmics del programa electoral.

Violència de gènere

Una breu frase va convertir Ciutadans en carn de canó al desembre en qüestionar la llei de violència de gènere de Zapatero. " Acabar amb l'asimetria penal per qüestions de sexe". Això incloïa el programa del 20-D. Ara l'equip de Rivera treballa en una nova redacció d'aquest punt. No és que en defugin però sí que volen evitar que es pugui utilitzar com una "arma de doble tall". Llavors es va entendre que volien eliminar els agreujants enl loc d'igualar-los, tal com van defensar després. Per sortir del pas, van sortir a prometre "mesures cautelars de control enfront del maltractadors" i l'ús de 3.000 dispositius electrònics de detecció de la proximitat dels agressors.

Ciutadans es compromet ara a impulsar un pacte contra la violència de gènere que creï consens i a regular la violència intrafamiliar que afecta els nens i que, segons el partit, s'ha de separar de la violència de gènere perquè "no neix de la desigualtat estructural entre homes i dones". Marta Rivera va defensar el desembre passat que "era igual de greu que un nen veiés com el seu pare matava la seva mare que al revés".

A més, Rivera es compromet a impulsar la custòdia compartida. Asseguren que és obligació dels governs "protegir la infància i que en casos de separació ha de prevaldre sempre l'interès del menor i per tant la igualtat davant la llei".

Contracte únic

Si d'una mesura ha fet bandera Ciutadans és del contracte únic, defensat per la gran patronal a l'Estat durant els primers anys de la crisi. Luis Garicano, responsable de l'equip econòmic del partit, l'ha convertit en el seu emblema. Però també la resta de partits s'hi han aferrat per acusar Rivera de fomentar l'acomiadament lliure. De fet, va caure com a tal en l'acord de govern amb el PSOE, tot i que alguns van interpretar que s'obria la possibilitat d'aquesta fórmula en un futur.

" El contracte únic és l'acomiadament lliure", va assegurar Pedro Sánchez. "Acaba amb els dies d'indemnització en els contractes perquè els iguala per sota", afegia Pablo Iglesias. Garicano tindrà més pes durant la campanya per explicar millor aquest punt, que també es tornarà a reescriure en el programa.

Dèficit

Ciutadans també està revisant el seu programa per adaptar-lo al desviament del dèficit. Espanya no ha complert ni el 2015 –ni està previst que ho faci el 2016– amb el mandat de Brussel·les. I això obliga el partit a refer la seva oferta econòmica, fiscal i de lluita contra el frau en base als canvis en les previsions econòmiques. L'incompliment dels objectius marcats per la Comissió Europea ha suposat un forat de 10.000 milions d'euros extres, un fet que ha obligat Rivera a actualitzar també el programa en aquesta direcció.

Garicano, que ha deixat la seva feina com a conseller de Liberbank per dedicar-se al 100% al partit, s'està encarregant de coordinar aquesta tasca. L'objectiu final: simplificar el programa i refinar la redacció dels punts més polèmics per evitar que els fronts del 20-D es tornin a repetir el 26-J.