En Comú Podem admet la dificultat de formar un govern d'esquerres i dóna per fet que serà a l'oposició

Domènech descarta unes terceres eleccions perquè PP i PSOE rebran "pressions" per formar govern

Laia Vicens
2 min
Xavier Domènech ha comparegut envoltat dels membres de la candidatura

BarcelonaLa possibilitat de confegir un govern d'esquerres és "possible aritmèticament" però "complexa políticament". Així ho creu el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que ha admès que el més probable és que Units Podem i les confluències es mantinguin a l'oposició, sobretot perquè no sembla que els socis necessaris –PNB, ERC i CDC i també el PSOE– vulguin apostar per formar govern. "Si el govern del canvi és possible, hi serem, però qui té la iniciativa és el PP i el PSOE. Si no s'aconsegueix el suport de les forces sobiranistes, ens pertoca el que ens pertoca i és fer oposició", ha dit.

Domènech ha descartat unes terceres eleccions i ha avisat que PP i PSOE rebran "pressions enormes" per formar govern i evitar tornar a passar per les urnes. El líder d'En Comú Podem ha retret als socialistes l'ambigüitat a l'hora de parlar de pactes i ha avisat que Units Podem "mai, mai, mai, mai" donaran suport a un govern del PP.

Tot i haver-se tornat a imposar a Catalunya, la candidatura de l'esquerra alternativa no ha celebrat els resultats perquè "esperaven molt i molt i molt més", en relació amb el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE vaticinat per moltes enquestes i que finalment no es va produir. Tot i això, no s'ha estat de reivindicar la victòria a Catalunya, en un avís a ERC i, en concret, al líder d'ERC, Oriol Junqueras, que els havia emplaçat a admetre que l'Estat és irreformable.

"Hem guanyat dues vegades les eleccions a Catalunya i som el principal espai de les esquerres en aquest país. Fóra bo que alguns dirigents polítics abandonessin el paternalisme des d'una pretesa centralitat que no s'ha demostrat a les eleccions", ha demanat.

Domènech, que en la primera valoració ahir a la nit va obviar el referèndum, ha insistit que és un "compromís de govern", perquè és el que aplega el 80% dels suports a Catalunya.

Un nou espai polític

Com ja va fer ahir en la primera valoració dels resultats, Domènech ha insistit que les dues victòries consecutives a Catalunya els situen com l'"alternativa de país" i ha emplaçat els actors de la confluència a definir aquest nou espai polític d'esquerres per tal de disputar la Generalitat. "Aquest país es mereix una alternativa real al Govern de CDC", ha afirmat Domènech, i ha deixat clar qui és el seu rival a Catalunya.

Domènech, que s'ha mostrat força prudent a l'hora de detectar les causes de la frenada d'Units Podem, també ha demanat "reflexionar" sobre l'alta abstenció a Catalunya. En tot cas, ha assegurat que l'aposta amb Podem és "estratègica" i és un "projecte de futur". Ha demanat una reflexió profunda dels resultats, però d'entrada ha atribuït la victòria del PP a l'èxit que ha tingut el vot útil en detriment de Ciutadans, a la concentració del vot de la dreta i al fet que hagi quallat el discurs de la por.

stats