Junqueras adverteix que "Espanya és irreformable" i convida les forces del "canvi" a sumar-se a la independència

ERC celebra haver repetit "el millor resultat de la seva història en unes generals"

Sònia Sánchez
2 min
Tardà, Rufián i Junqueras, després de valorar els resultats del 26-G

BarcelonaEls resultats electorals d'aquest 26-J confirmen, a parer d'ERC, que "l'Estat espanyol és irreformable, que no vol canviar" i que "l'únic canvi possible" -com diu el lema de la seva campanya-, és "la república catalana". Així s'ha expressat el president del partit, Oriol Junqueras, que ha sortit amb tota la cúpula del partit a valorar els resultats quan, amb el 80% escrutat en aquell moment, es confirmaven ja el 9 diputats que van aconseguir el passat 20 de desembre.

A la vista de l'augment de vots del PP, que torna a guanyar sense que "les clavegueres de l'estat tinguin cap conseqüència electoral" -ha dit Junqueras, en al·lusió al nul efecte que han tingut les filtracions sobre la conspiració del ministre de l'Interior i el cap de l'oficina Antifrau contra els partits sobiranistes-, el líder d'ERC ha insistit en la idea que cap transformació serà possible dins de l'estat espanyol i ha "estès la mà a tothom" qui parla de canvi perquè s'uneixi a ERC "en aquest projecte guanyador que és la independència de Catalunya".

"ERC ha tornat a treure el millor resultat de la seva història en unes espanyoles", havia dit poc abans el candidat, Gabriel Rufián. ERC es manté com a segona força a Catalunya en les generals i, a més, ha destacat Rufián, aquest diumenge "ha estat el partit que més ha pujat en percentatge de vot". "Catalunya vota diferent", ha insistit.

Tot i així, el sondeig a peu d'urna de TV3 pronosticava per a ERC un resultat encara molt millor: els donava entre onze i dotze escons. Amb gran prudència, el cap de campanya del partit, Sergi Sabrià, havia evitat valorar aquest sondeig i s'havia limitat a lamentar la baixa participació en aquestes eleccions generals.

Dirigents i candidats d'ERC, un cop han rebut els resultats dels primers sondejos a peu d'urna

Per a Sabrià, de fet, la major davallada de la participació a Catalunya, respecte la del conjunt de l'estat, era ja una prova de la creixent "desconnexió" política de la ciutadania catalana amb Espanya. "Creix el desinterès per la política espanyola", va dir.

La nit electoral al Born Centre Cultural, on ERC seguia els resultats, havia arrencat ja amb cares somrients i "molt contents", com va dir Junqueras en arribar. Tot i així, les expectatives de pujar encara més que van generar els sondejos a peu d'urna no es van confirmar.

stats