Zapatero agraeix les floretes d'Iglesias i exhibeix fredor amb Sánchez

En l'únic míting conjunt amb el candidat del PSOE aquesta campanya, l'expresident espanyol evita carregar contra Podem per no haver facilitat la formació de govern

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pablo Iglesias i José Luis Rodríguez Zapatero en l'únic míting conjunt aquesta campanya, a Valladolid. EFE

ValladolidJosé Luis Rodríguez Zapatero s'ha convertit en el president oblidat del PSOE. Un símbol que Pedro Sánchez ha descuidat, mentre Felipe González multiplicava els atacs a Podem. L'últim expresident socialista ha mantingut un perfil baix des que va abandonar la Moncloa el 2012, després de pactar amb el PP la reforma exprés de l'article 135 de la Constitució, que consagra l'austeritat.

En un moment que Pablo Iglesias busca vestir-se de "socialdemòcrata" i arrabassar aquest espai al PSOE, el candidat d'Units Podem ha corregut a reivindicar el seu llegat com a propi. De cop, se n'ha oblidat dels atacs a la política econòmica de Zapatero i l'ha definit com el "millor president" de la democràcia espanyola.

L'atzar ha fet que les declaracions d'Iglesias fossin només 24 hores abans de l'únic míting conjunt de campanya de Sánchez i Zapatero, aquest divendres a Valladolid, ciutat natal de l'expresident. Les relacions entre els dos líders socialistes són gairebé inexistents. És 'vox populi' a Ferraz que l'expresident espanyol va ser qui va treballar més entre bambolines perquè la 'baronessa' andalusa, Susana Díaz, intentés forçar el congrés del PSOE a la primavera perquè fos la candidata del PSOE el 26-J.

La tensió entre els dos s'ha visibilitzat sobre l'escenari. Sánchez (gràcies a la crida de Zapatero) ha aconseguit fer ple –uns altaveus repetien sense cessar al centre del barri de la Victoria de Valladolid que hi havia un acte de Zapatero i Sánchez, en aquest ordre–. Molts militants hi arribaven, amb sorna, pendents de veure "l'abraçada de l'ós" entre els dos líders socialistes. Però com a molt han vist com es tocaven l'espatlla, i només per breus instants. Entre el parlament d'un i l'altre ni s'han abraçat a l'escenari. Això sí, a diferència dels mítings de Díaz, Zapatero s'ha dignat a citar Pedro Sánchez múltiples vegades durant el míting. I a respondre a Iglesias.

"Qualsevol paraula que suposi respecte i reconeixement a la meva tasca no és altra cosa que reconeixement i respecte al PSOE, perquè jo em dec al PSOE. Tota la meva vida ha estat així", ha assenyalat l'expresident socialista. "És un reconeixement a vosaltres i als votants del PSOE. Això és el que suposen les paraules d'Iglesias", ha afegit. Zapatero ha evitat entrar a atacar Podem per no haver facilitat la formació de govern després del 20-D i s'ha limitat només a criticar-los per atribuir-se l'etiqueta de socialdemòcrata. "No, escolti, està molt bé que tots vulguin ser-ho, però socialdemocràcia, socialdemocràcia, el PSOE", ha dit.

Igual que fa sis mesos, en el primer i últim míting de Zapatero amb Sánchez –llavors a Gijón–, Zapatero ha apel·lat a l'herència de les seves dues legislatures, que, segons ell, han deixat una "petjada" a la societat espanyola. No ha tocat la gestió econòmica, però sí que ha reivindicat la llei del matrimoni homosexual, la de l'avortament, la de la memòria històrica, els governs paritaris... "El nostre orgull no és sentimental, el nostre orgull és per la tasca feta", ha etzibat enfront dels "oportunistes" que tornen a "aixecar fronteres excloents" i a agitar "identitats que la història ha demostrat que només porten a la pèrdua de llibertat".

Sánchez ha decidit cedir tot el protagonisme a Zapatero. Però si fa sis mesos l'expresident 'filipejava' atacant Podem i Ciutadans, aquest divendres a Valladolid les crítiques més dures han estat obra del candidat socialista el 26-J. Creu que el "descontentament" entre els votants d'Units Podem ha arribat fins al mateix Pablo Iglesias, perquè "reconeix que els millors moments de la democràcia van ser dels socialistes". El candidat socialista ha acabat elogiant la tasca tant de Felipe González com de Zapatero: "Són els millors i són del PSOE".

stats