FIRA DE BARCELONA

La Ciutat dels Somnis obre les portes per conscienciar els infants de tenir cura del planeta

Del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener, el nou Festival de la Infància torna a Montjuïc amb més de 120 activitats per a tota la família

La importància de tenir cura de l’entorn serà l’eix temàtic protagonista de la Ciutat dels Somnis, el nou Festival de la Infància que per aquestes festes esdevé una de les cites imprescindibles de l’agenda nadalenca a Barcelona, especialment per als més joves de casa. Tindrà lloc al recinte de Montjuïc, que s’omplirà amb més de 120 activitats i experiències per a tota la família del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener. En aquesta ocasió, el saló que organitza Fira de Barcelona recrearà una ciutat on els més petits prendran consciència de la necessitat de tenir cura del planeta per contribuir a construir un futur en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

“Volem seguir apostant pel vessant pedagògic del saló, per això utilitzem l’anomenat edutainment, perquè els més petits aprenguin jugant. A més, a través d’activitats lúdiques en les quals poden participar juntament amb les seves famílies, també els ensenyarem diferents professions a les quals es podran dedicar quan siguin grans”, ha explicat Núria Basi, presidenta de la Ciutat dels Somnis. En aquesta línia, l’Ajuntament de Barcelona també aposta perquè el saló es converteixi en un espai d’oportunitats per a tots els nens i nenes de 0 a 12 anys que hi assisteixin. “En aquesta edició, la Ciutat dels Somnis posa especial èmfasi en el fet que els infants puguin expressar la seva veu i reflexionar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Les aportacions que facin en aquest sentit seran recollides i valorades per implementar-les en la mesura del possible”, ha avançat Marga Marí-Klose, regidora d’Infància, Joventut, Persones Grans i Diversitat Funcional del consistori barceloní.

Tal com ha fet en les últimes edicions, la Ciutat dels Somnis construirà una ciutat imaginària perquè els infants descobreixin a què es podran dedicar quan siguin grans. Mentre no deixen de jugar, podran passejar per carrers en què hi haurà espais que recrearan l’ajuntament, la llar d’infants, el supermercat, la clínica veterinària, el cinema, el port, la fira, un parc tecnològic o una gran zona esportiva. A la vegada, també podran jugar a ser detectius participant en un escape room en què hauran de resoldre un misteri; convertir-se en escriptors i, fins i tot, pujar a l’escenari del festival per cantar, ballar, tocar la guitarra i jugar a ser estrelles de rock. La Ciutat dels Somnis també comptarà amb una pista en què els nens podran conèixer els avantatges de la smart mobility a bord de patinets elèctrics per ser conscients de la importància d’una mobilitat no contaminant i altament respectuosa amb el medi ambient mentre aprenen les normes de seguretat viària. El ventall de propostes serà molt gran i és que, en aquesta edició, el saló amplia el seu espai fins als 17.000 metres quadrats i centrarà tota la seva activitat al Palau 2 i la plaça Univers per facilitar i agilitzar la visita de tots els assistents.

Consciència solidària

En aquesta edició, la Ciutat dels Somnis col·labora amb la fundació Soñar Despierto, que treballa amb diversos centres que acullen menors tutelats per l’Estat perquè tots els infants tinguin les mateixes oportunitats al marge de les seves circumstàncies socioeconòmiques. Per aquest motiu, el saló llança el #SomnisChallenge a través de les seves xarxes socials, una iniciativa que convida la gent a compartir una imatge donant una abraçada. Per cada publicació que es faci amb aquesta etiqueta, el saló donarà un euro a algun dels programes que aquesta fundació desenvolupa a Barcelona. El festival, a més, donarà més de 2.500 invitacions gratuïtes a l’Ajuntament de Barcelona perquè les distribueixi entre diverses entitats socials perquè les famílies més desfavorides i amb menys recursos també puguin acudir al festival durant les vacances de Nadal.

La diversitat i la inclusió en l’esport, també presents al saló

Bàsquet, handbol, rugbi, tenis, futbol sala, hoquei herba, bàdminton i taekwondo seran algunes de les disciplines presents en la tercera edició de la Ciutat dels Somnis, que amplia l’espai dedicat a l’esport. El saló comptarà amb la participació del RCD Espanyol, el Club Joventut de Badalona, Caprabo, la Federació Catalana de Taekwondo i la Fundació del FC Barcelona, que donaran a conèixer pràctiques esportives poc conegudes i promouran la pràctica de les més habituals alhora que mostraran els valors que transmet la pràctica esportiva. “A través d’aquestes activitats, volem que nens i nenes i famílies siguin conscients de la importància que té l’esport, tant per adquirir valors fonamentals com la diversitat, la igualtat i la inclusió com per a la salut i el benestar dels que els practiquen”, ha apuntat Basi. Per això, la zona esportiva de la Ciutat dels Somnis permetrà donar visibilitat als esportistes amb discapacitat, conèixer les modalitats inclusives de diferents esports i veure com és possible compaginar l’esport amb malalties com la diabetis o trastorns com l’autisme.

El saló també comptarà amb l’assistència de professionals de l’esport de renom, com és el cas de Paco Sedano. L’exjugador de futbol sala del Barça, escollit millor porter del món l’any 2017, impartirà un taller el 4 de gener perquè els infants coneguin com s'entrena un porter de primer nivell. També jugadors i entrenadors del Club Joventut Badalona, el primer equip català a guanyar la Copa d’Europa de bàsquet, ensenyaran als més petits com és la seva preparació i com han arribat a triomfar al primer equip d’un dels planters més importants del país. A més, els Castellers de Barcelona també participaran en el saló amb activitats i tallers perquè els nens i nenes juguin i aprenguin a formar castells humans.