CAP A LA FI D'ETA
Especials 20/10/2011

Els partits catalans celebren l'anunci, però amb matisos

CiU recorda que "la societat no deu res a ETA". El PSC assegura que, malgrat la superació del conflicte, no suposarà "l'oblit de la tragèdia" de les víctimes. ERC i ICV insten el govern espanyol a "estar a l'alçada" i "moure fitxa"

Sara González / Oriol March
2 min

BarcelonaL'anunci del cessament definitiu de la violència d'ETA ha alterat la política catalana. Tots els partits de Catalunya han celebrat el comunicat de l'organització terrorista i han exigit la seva dissolució, tot i que amb matisos.

El candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, ha considerat que es tracta d'un "pas important" però ha volgut recordar que "la societat no deu res a ETA, i ETA sí que deu molt a la societat". Duran ha afirmat que l'organització encara ha d'entregar les armes i ha elogiat la tasca de les forces policials d'Euskadi, d'Espanya i de França en el desenvolupament del conflicte.

El PSC, superació del conflicte "sense oblit"

Els socialistes catalans han subratllat que esperen que aquest gest d'ETA impliqui la seva "dissolució" i "l'entrega i destrucció verificable de totes les seves armes, que no poden en cap cas estar condicionada a cap mena de negociació política". El PSC ha dit, a més, que la superació del conflicte no suposarà "en cap cas l'oblit de la tragèdia patida per les víctimes del terrorisme i les seves famílies"

"Avui s'acaba ETA i acaba la violència que ens ha colpejat massa temps. Des del record a les víctimes, celebrem la victòria dels demòcrates", ha piulat el portaveu del PSC, Miquel Iceta. "L'anunci d'ETA d'abandonament de les armes és una gran notícia: un triomf de l'Estat de dret i de la llibertat sobre el terrorisme", ha afegit l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

ICV: "PP i PSOE han d'estar a l'alçada de les circumstàncies"

Ara és el govern espanyol "qui ha de moure fitxa" i ha d'estar "a l'alçada de les circumstàncies". Aquesta és la crida que fan ERC i ICV després de conèixer l'anunci del cessament de l'activitat armada d'ETA. El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha qualificat el comunicat "d'oportunitat històrica sense precedents", tot i que ha insistit que encara "cal fer més passes endavant", ja que falta "l'entrega de les armes i la dissolució" de l'organització. Això sí, Herrera subratlla que ara és el torn dels partits polítics, en especial del PP i PSOE, que han "d'estar a l'alçada de les circumstàncies.

ERC reclama el "dret inalienable a l'autodeterminació"

"L'excusa de la violència ja no existeix per evitar el dret a decidir dels pobles", ha assegurat la portaveu d'ERC, Anna Simó, qui ha afegit que l'estat espanyol ha de demostrar "la mateixa grandesa" que per exemple ha tingut el Regne Unit deixant als pobles "decidir en llibertat". "És l'hora de que els pobles que formen part d'Espanya puguin exercir el seu dret inalienable a l'autodeterminació", ha afirmat en una clara al·lusió a les aspiracions d'una part de Catalunya.

Solidaritat creu que marca "un abans i un després"

Solidaritat Catalana ha valorat "molt positivament" el cessament definitiu de l'activitat armada i ha considerat, segons ha explicat en un comunicat el secretari general de la formació, Uriel Bertran, que el dia d'avui "marca un abans i un després en el procés d'alliberament nacional" tant d'Euskadi com dels Països Catalans.

p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats