Especials 10/09/2013

Mas al 'New York Times': "Volem una relació de germans amb Espanya, de tu a tu"

En un article al diari nord-americà titulat "Un referèndum per a Catalunya", el president de la Generalitat exposa els motius per a una consulta

Ara
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, publica aquest dimarts un article al diari nord-americà 'New York Times' on exposa els motius per fer una consulta a Catalunya. Primer, destaca la gran manifestació de l'11 de setembre de l'any passat i la cadena humana prevista per a enguany. Tot seguit, Mas fa un repàs de la història de Catalunya des dels ibers fins a la Transició, per acabar amb l'aprovació el 2006 de l'Estatut d'Autonomia.

A continuació recollim deu de les frases més destacades de l'article:

  1. Transició: "Els avenços no han complert les expectatives"
  2. Estatut del 2006: "Els catalans van aprovar la versió descafeïnada de l'Estatut via referèndum el juny del 2006, creient que alguna cosa era millor que res"
  3. Balança fiscal: "Hem tingut la voluntat de pagar més del que ens correspondria al govern central per donar suport a les regions més pobres d'Espanya, però ha anat massa lluny"
  4. Via morta: "Hi ha moltes raons més que han portat el poble català a sentir que s'han exhaurit totes les vies per negociar amb Madrid i que l'única opció, l'única via que ens queda, és aconseguir la sobirania"
  5. Referèndum: "Malgrat els nostres esforços per tenir aquest dret elemental, Espanya ho rebutja"
  6. Unió Europea: "No ens volem aïllar. Els catalans som molt pro europeus i no ens imaginem un futur fora de la Unió Europea"
  7. Relació: "Volem una relació de germans amb Espanya, de tu a tu"
  8. Objectiu: "Cerquem el dret a tenir més control sobre la nostra economia, la nostra política i els nostres serveis socials"
  9. Legitimitat: "La millor manera de solucionar qualsevol problema és posar fi a la seva causa. Nosaltres busquem la llibertat de vot. Qualsevol individu té el dret d'esperar això del seu govern. A Europa els conflictes es resolen de forma democràtica, i això és tot el que demanem"
  10. Suport popular: "Més del 17% de la nostra població de 7,5 milions d'habitants vénen de l'estranger. Però estem units en la nostra crida a ser escoltats a través de les urnes"

A banda, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, també publica un article a la secció 'Comment is Free' del diari britànic 'The Guardian' titulat "Espanya ha deixat Catalunya de banda, ara l'ha de deixar marxar". Homs també firma al diari mexicà 'Excelsior' –"Catalunya vol decidir el seu futur en llibertat"– i a l'estonià 'Postimees', titulat "La Via Bàltica va inspirar Catalunya".

stats