Contingut patrocinat
Especials 04/10/2023

Aprendre entre robots: la proposta d'èxit de la 'start-up' Robots in Action

Fa deu anys, Borja Templado va idear Robots in Action, un projecte per millorar l'aprenentatge de l'alumnat a través de la robòtica i la programació. Avui és una empresa de referència en el sector de l'educació

Redacció
3 min
La seu de MicroBank

La saviesa popular diu que el saber no ocupa lloc. Ara bé, adquirir coneixements sí que requereix una bona dosi de temps, esforç i –molt sovint– diners. Conscient de l'impacte positiu que té en el futur d'un infant haver rebut una bona educació, Borja Templado va decidir fer un pas endavant i posar en marxa el projecte Robots in Action. Era el 2013. Després d'haver cursat Administració i Direcció d'Empreses, i albirant un futur amb tecnologies disruptives, el jove s'havia adonat que l'alumnat necessitava més que mai comptar amb una formació extraescolar que apostés per la robòtica educativa com una part fonamental del seu desenvolupament pedagògic.

Ves al vídeo

Per això, va posar fil a l'agulla. Dels seus esforços en va sorgir una metodologia d'aprenentatge basada en la robòtica i en la programació dirigida a alumnes d'edats ben diferents: dels 3 als 16 anys. El resultat, un èxit: amb aquest mètode, s'aconseguia crear un entorn multidisciplinari on coneixements de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques es donaven la mà. Avui, i gràcies al suport de MicroBank, Robots in Action s'ha convertit en una empresa de referència en el sector de l'educació, especialment en activitats extraescolars i formació tècnica per al professorat. "Impulsar aquest tipus de formació fomenta el pensament crític i millora la societat del futur", assegura l'emprenedor.

Cap a l'èxit, de la mà d'un banc social

El cas de Robots in Action és un exemple de com MicroBank, el banc social de CaixaBank, treballa per afavorir la igualtat d'oportunitats, l'ocupabilitat i el progrés de les persones. A través de Skills & Education, un programa dirigit tant a particulars com a empreses del sector educatiu i de la formació, ofereix préstecs de fins a 30.000 euros per al primer col·lectiu i de fins a 500.000 euros per al segon. "Sabem que l'educació, la formació i el desenvolupament d'habilitats professionals conformen les bases d'un futur millor, per la qual cosa, a través de Skills & Education, ens proposem que el finançament dels estudis no suposi un obstacle perquè qualsevol persona pugui assolir les seves metes professionals", explica Cristina González, directora general de MicroBank.

Des del seu llançament el 2022, Skills & Education, sorgida gràcies a la signatura d'un acord entre MicroBank i el Fons Europeu d'Inversions (FEI), ha destinat un total de 36 milions d'euros repartits entre 1.377 projectes d'educació i formació. La primera línia, enfocada a qualsevol persona que vulgui continuar estudiant i millorant les seves competències, ja ha beneficiat 1.171 persones a Espanya. De mitjana, han sol·licitat 6.600 euros. Així, l'import global d'aquests préstecs atorgats per MicroBank ha assolit els 7,7 milions d'euros. L'objectiu dels préstecs Skills & Education és clar: finançar cicles formatius de grau superior, graus i màsters universitaris i doctorats, així com cursos d'habilitats digitals i capacitació professional.

Pel que fa a l'àmbit d'estudi, les principals temàtiques escollides pels estudiants són salut i benestar; negocis, administració i dret, i educació. El perfil dels estudiants que reben un préstec Skills & Education respon al d'un jove de 28 anys de mitjana, tant en el cas dels homes com de les dones. A més, el 58% dels beneficiaris són dones, davant un 42% d'homes.

Ves al vídeo

Suport a les empreses

La segona línia de Skills & Education, l'orientada a empreses que desitgen millorar els seus serveis, ha concedit 206 préstecs a Espanya per un valor total de 28,7 milions d'euros des de la seva entrada en vigor. Són préstecs amb un import mitjà de 139.000 euros, amb una quantitat màxima de fins a 500.000 euros. Catalunya, Madrid i Múrcia són les comunitats autònomes on més empreses han rebut un préstec del programa. Respecte a les activitats d'aquestes organitzacions, destaquen les vinculades a serveis de tutoria acadèmica, centres d'ensenyament que imparteixen classes de recuperació, cursos de repàs per a exàmens professionals, classes d'informàtica, etc.

Borja Templado, fundador de Robots in Action.
Què cal tenir per participar en el programa Skills & Education Estudiants?

Formar-ne part és molt senzill. La contractació de Skills & Education es pot fer a les oficines CaixaBank i a través d'Imagin, la plataforma de serveis digitals i estil de vida impulsada per CaixaBank. L'import màxim que es pot sol·licitar és de 30.000 euros, amb un tipus d'interès fix, garantia personal de l'estudiant sense aval i un termini d'amortització de fins a sis anys.

Ara bé, Skills & Education és tan sols un dels nombrosos programes de què disposa MicroBank, l'entitat que opera, principalment, en tres àmbits: l'accés al finançament de famílies i col·lectius vulnerables; els microcrèdits i préstecs per a la posada en marxa o consolidació de negocis de microempreses i autònoms; i el finançament en uns altres sectors amb impacte social. Durant el 2022, el banc social de CaixaBank va atorgar un total de 1.016 milions d'euros, amb un total de 100.323 operacions a Espanya que van contribuir a la creació de riquesa i benestar al territori.

stats