Córrer contra els zombies i entendre el teu metge: aplicacions per a una vida sana

La tecnologia s'ha convertit en una bona aliada per als que volen una vida més sana. Addictes a banda, hi ha tot un seguit d'aplicacions que ajuden a controlar des del mòbil com portar una dieta equilibrada o quantes hores ens calen de son

Selena Soro
3 min
Córrer contra els zombies i entendre el teu metge: aplicacions per a una vida sana

ESPORT: ELS TEUS LÍMITS A LA BUTXACA

La febre pel running ha multiplicat les ofertes d’aplicacions relacionades amb l’esport. Una de les més conegudes és Endemondo, que es presenta com un entrenador personal que cap a la butxaca. Tant si es corre com si es camina o es va en bicicleta, aquesta aplicació permet calcular la distància recorreguda i les calories cremades, així com programar els entrenaments i compartir les fites amb els amics. Funcionen igual aplis com Runtastic o RunKeeper. D’altra banda, els wearables esportius, uns ginys tecnològics que monitoritzen l’activitat diària, també han fet forat en el mercat. Aparells com Fitbit registren els passos, les hores de son i els índexs de massa corporal, que queden emmagatzemades en un panell d’objectius. Aplis com YogaStudio i Ballet Beauty permeten fer classes en directe de ioga o ballet, i d’altres com Zombies i Run! proposen un curiós mode d’entrenament: simular un apocalipsi zombi amb 200 missions per exercitar el cos per a la supervivència.

ALIMENTACIÓ: APRÈN A MENJAR BÉ

Impulsada per l’Hospital Sant Joan de Déu i en fase de proves, Foodlinker permet a persones amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries saber si poden consumir un producte. Funciona escanejant amb el mòbil el codi de barres dels aliments. Altres aplicacions són Fooducate i iFood Diary, totes dues recomanades per l’àrea mHealth de la fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCB). Fooducate vol ajudar els usuaris a dur una dieta més sana i equilibrada, i per això planifica de manera personalitzada les calories que s’han d’ingerir cada dia, la proporció segons l’hora de l’àpat o el tipus d’aliment. D’altra banda, iFood Diary funciona com un diari alimentari que permet fer un seguiment dels aliments consumits i els líquids ingerits.

ESTRÈS I SON: DESCONNECTA

Irònicament, una de les tendències tecnològiques que s’han vist el 2015 és la de les aplis que ajuden els usuaris a desconnectar del mòbil. Forest: Stay Focused, per exemple, recompensa l’usuari per l’estona que no fa servir el telèfon. Així, mentre l’aparell està inactiu, l’aplicació va fent créixer una llavor que com més es triga a fer servir l’smartphone més creix, fins que es converteix en un arbre o, fins i tot, en un bosc. D’una manera similar funciona Momnet, que trackeja l’ús que es fa del mòbil: permet posar límits i avisa quan estan a punt de creuar-se. També proliferen les aplicacions per ajudar a agafar el son o per millorar-ne la qualitat. Sleep Cycle Alarm Clock registra la qualitat del teu son en funció de si has sopat massa, has begut cafè, has fet exercici o estàs malalt, i programa el despertador per al moment òptim per al descans del cos.

SALUT: TROBA EL TEU METGE PERFECTE

Segons la Comissió Europea, el sector de les aplicacions mòbils de salut generarà el 2017 un mercat de 17,6 bilions d’euros. Una de les més famoses a Espanya és Doctoralia, que permet trobar metges i especialistes i veure’n les opinions dels usuaris, així com contactar-hi o reservar-hi cita. Molts hospitals s’han sumat a la febre de l’mHealth, amb aplis de producció pròpia. iPediatrics, impulsada per l’Hospital Sant Joan de Déu, permet als pares i mares introduir a l’apli què li passa al seu nadó i, tot i que no en fa cap diagnòstic, sí que n’avalua la gravetat amb un semàfor. També revisada per metges hi ha SocialDiabetes, que permet la comunicació directa de metge i diabètic, a més de calcular les dosis d’hidrats i l’administració d’insulina. La versió del departament de Salut és Medical Guard Diabetes, que connecta el telèfon al glucòmetre i envia les dades del pacient directament al metge. També és útil Universal Doctor Speaker, un traductor mèdic que inclou il·lustracions i locucions i facilita les consultes quan metge i pacient no parlen la mateixa llengua. Per a l’embaràs, destaca Sanitas Embarazo, que ofereix informació sobre cada etapa amb models interactius en 3D i consells elaborats per especialistes. L’any passat, The App Date va recollir en un informe les 50 aplis de salut més fiables, que poden consultar-se a la seva web.

stats