28/11/2015

Per molts anys!

2 min
Per molts anys!

El fill del fuster dels Hostalets va estudiar filosofia i sempre ha treballat de periodista. Pensar i parlar. Les dues coses que més li agraden del món. Tenir idees i trobar les paraules per compartir-les amb dones intel·ligents. De fet, són tres les coses que més li agraden: pensar, parlar i riure.

Avui l’ARA fa cinc anys. Avui deixes de ser-ne el director. El mateix any que tu en fas 50. Un any de director de diari són deu a la vida d’una persona. Per molts anys, Carles! El màxim a què pot aspirar un director deu ser a recollir elogis el dia que plega. El teu lideratge ha sigut com el no de la CUP: tranquil. No t’agrada manar ni, sobretot, que et manin. Un somriure foteta per enfrontar-te als ganivets dels poders. L’autoritat, penses, no la tenen les persones ni els càrrecs, sinó les idees. I aquí sempre guanyaràs tu.

Si em demanessin que imprimís targetes al teu nom, jo hi escriuria: “Carles Capdevila. Té idees”. I les executa. O ens les encarrega als altres. I no se li acaben mai. Sempre en surten de noves, d’allà dins d’aquell cap. Ets a la comunicació el que Joan Roca és a la cuina. Algú que sap que ve dels Hostalets, però que també sap que no s’hi pot quedar. La tradició i l’ambició. Un posat de “ja pots comptar”, però les ganes de ser el número 1. La combinació letal de mantenir els valors de tota la vida i aplicar-hi la creativitat. Que les coses sempre s’hagin fet d’una manera no és motiu suficient per continuar-les-hi fent.

Has sigut un director més estimat que temut, com tots els que basen el seu lideratge en les idees i no en les ordres. No voler imposar-te mai a ningú. El desig de convèncer i que et convencin. Les ganes d’entendre, d’aprendre. La humilitat de saber que les idees són més importants que tu. La ironia de tenir clar que cap idea és prou important perquè no te’n puguis enriure. I la sensibilitat d’apel·lar sempre a les emocions. Diumenge vaig ser testimoni de com les 700 persones que omplien el Teatre Borràs reien amb el teu monòleg sobre l’educació. Dimarts vaig veure els ulls plorosos de tota la redacció en el teu discurs de comiat.

Qui es pensi que ara només et dedicaràs a la teva salut és que no et coneix. Tens mil projectes d’articles, entrevistes, llibres, conferències, espectacles teatrals. Continuarem fent camí junts. Com l’hem fet aquests cinc anys. Com l’hem fet des que ens vam conèixer a col·legi.

P. D.

El teu vídeo viral sobre Educar amb humor (1,4 milions de visites) t’ha tingut aquestes últimes setmanes de gira. Insuperable la presentació que et van fer en una conferència a Andalusia: “Está mal que lo diga un sevillano, pero con todos ustedes: Carles Capdevila, el hombre más chistoso de España”.

stats