Microsites  /  #ARASocial 10/11/2014

Dels centres de suport familiar a la prevenció i atenció a la drogoaddicció

L'Associació Benestar i Desenvolupament, que gestiona diversos serveis contra l'exclusió social, alerta que "els usuaris de centres d'atenció de drogodependències són cada vegada més joves"

Martí Gelabert
2 min
Usuàries beneficiades del servei de pis matern-infantil / Baruc López

Barcelona«Defensem la prevenció específica, el tractament de l'àmbit comunitari social desvinculat de l'àmbit sanitari, com un projecte d'integració». Són paraules de la responsable de comunicació de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Eva Maria Campabadal. ABD és una entitat que es dedica a gestionar diversos serveis contra l'exclusió social, com per exemple serveis de prevenció i atenció a la drogoaddicció.

L'ABD va començar participant a fòrums i taules d'incidència política en l'àmbit de la drogoaddicció i va créixer cap a problemes vinculats, com el del VIH. «El perfil habitual d'un usuari que acudeix a un centre d'atenció de drogodependències és un home adult d'entre 35 i 45 anys. Tot i així, arran de la crisi, hi ha cada vegada més dones i cada vegada són més joves», explica Campabadal, tot i que matisa que «no hi ha un perfil estàndard».

L'associació ha crescut tant que ara mateix també té programes per a persones grans i dependència, convertint-se aquest en el servei més intensiu. A més, ofereix tallers de prevenció i salut sexual per als més joves, centres de suport familiar o atenció domiciliària, entre molts altres serveis.

«La problemàtica principal en els serveis socials és que les administracions no paguen, a part de les retallades i la supressió de serveis a causa d'aquestes», critica Campabadal, que afegeix que «la llista d'espera és el nostre problema». A més, la situació d'atur es fa notar i provoca que els processos de reinserció no puguin finalitzar-se. En aquest sentit, Campabadal exposa que «com que no hi ha inserció laboral, hi ha un estancament i mai pots arribar a donar d'alta la persona perquè no té solvència econòmica suficient».

En relació a la llar, Campabadal adverteix que també és un problema, però que «més o menys anem guanyant habitatges per les famílies desnonades».

Nom de l'entitat: Associació Benestar i Desenvolupament

Àmbit d'actuació: drogues, VIH, inclusió, processos migratoris, joves, dones, famílies, persones grans, salut mental, dependència

Serveis: assessorament, servei d'atenció, casa d'acollida, inserció laboral, habitatges solidaris, tallers de prevenció i salut sexual, centres de suport familiar, residències assistides per a gent gran, suport a la llar, atenció domiciliària...

Web: http://abd-ong.org/ca/

stats