Microsites #ARASocial 12/11/2014

"El 'bullying' és un dels grans maldecaps de les persones amb trastorn d'Asperger"

La presidenta de la Fundació Friends, Consol Ibáñez, explica com treballa l'entitat per oferir suport a joves i adults amb trastorn de l'espectre autista. Aquesta tasca permet millorar les seves habilitats socials

Martí Gelabert
2 min
Usuaris de l'entitat en una de les sortides que programa / Fundació Friends

BarcelonaLa Fundació Friends atén persones joves i adultes amb trastorns de l'espectre autista i problemes de comunicació i relació social. A partir de tres eixos principals, que engloben el lleure, un projecte educatiu i un centre de treball, s'ajuda a la seva sociabilitat.

"Les persones amb el síndrome d'Asperger tenen capacitats intel·lectuals normals, però tenen manca d'habilitats socials", explica la directora de la fundació, Consol Ibáñez. "Els ajudem amb la sociabilitat i acompanyament. Si no féssim, no sortirien", afegeix. La fundació treballa amb un equip de psicopedagogs "per vehicular i fer que parlin entre ells, es relacionin i facin vida com qualsevol persona", indica la directora. A partir de diversos grups d'oci i amb uns interessos molt restringits, els usuaris programen les activitats de tot el mes.

L'educació i l'ocupació són altres elements clau amb què treballa la fundació. D'aquesta manera, amb col·laboració amb l'Institut Obert de Catalunya, poden fer estudis a distància. Ibáñez explica que "el 'bullying' és un dels grans maldecaps de les persones amb trastorn d'Asperger". "Tenint les capacitats normals, la majoria no poden acabar els estudis", afegeix. En referència al treball, la fundació té una botiga de roba on els usuaris practiquen habilitats socials de cara al públic.

El perfil de persones diagnosticades amb el trastorn d'Asperger és molt jove. "L'1% de la població pateix el síndrome d'Asperger. A Barcelona hi hauria uns 15.000 afectats, tot i que de diagnosticats només n'hi haurà uns 2.000", exposa Ibáñez amb preocupació. "Molts passen desapercebuts. Es necessita molta sensibilització, cada vegada hi ha més afectats", sentencia.

Nom de l'entitat: Fundació Friends

Àmbit d'actuació: afectats pel Trastorn de l'Espectre Autista

Serveis: treball de les habilitats socials, equip de psicopedagogia, assessorament legal, oci, inserció laboral, educació

Web: http://www.fundaciofriends.org/

stats