Contingut patrocinat
Especials 20/06/2023

Saps que de la brossa se’n pot crear energia? Cinc coses que has de saber sobre el biometà

Naturgy adquirirà la producció de la planta de biometà promoguda pel projecte de Bioenergia Vallès Oriental, ubicada a Granollers

Redacció
3 min
El biometà és una energia verda amb balanç nul o inclús negatiu d’emissions

Sabies que el biometà és una energia verda amb balanç nul o fins i tot negatiu d’emissions? O que es tracta d’un gas renovable totalment intercanviable pel gas natural, per la qual cosa es pot distribuir a través de la infraestructura gasista existent? Sabies també que pot emprar-se per a les mateixes aplicacions energètiques a llars, indústries i comerços, i per a mobilitat en el transport? O que ajudarà a optimitzar la gestió de residus orgànics provinents de la recollida selectiva i els fangs de depuradora? I que, sobretot, esdevindrà un element clau en la transició cap a una economia descarbonitzada?

Aquests són cinc dels beneficis de la progressiva penetració al mercat d’aquest gas d’origen renovable al mix energètic, una fita en la qual companyies com Naturgy ja treballen des de fa temps. Ara, la firma fa un pas més adquirint la producció de la planta de biometà promoguda pel projecte de Bioenergia Vallès Oriental (BioVO), ubicada a Granollers, la qual preveu iniciar la seva activitat aquest mes de juliol a partir dels residus de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Granollers.

El biometà que produirà a partir d'aquest any demostra el compromís de la companyia amb la descarbonització.

Aprofitar els residus orgànics per generar gasos renovables

Rere la posada en marxa de la futura planta de biometà hi ha, d’una banda, el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera i, de l’altra, l’UTE Upgrading Granollers –unió empresarial formada per Facsa i Transparenta–, que resultà adjudicatària del seu disseny, construcció, operació i manteniment. Juntament amb Naturgy, simbolitzen una aliança estratègica per impulsar el desenvolupament del biometà a Catalunya, un objectiu al seu torn alineat amb el Pla de Biogàs de Catalunya 2023-2030, anunciat enguany pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El que és busca és, principalment, valoritzar les dejeccions ramaderes i els residus orgànics per generar gasos renovables com a mesura impulsora de la transició energètica de Catalunya per assolir la neutralitat climàtica el 2050.

La directora de Nous Negocis de Naturgy, Silvia Sanjoaquín, subratlla que el nou acord referma el compromís de l’empresa “amb la descarbonització, no només a través dels nostres propis projectes, sinó també amb aliances amb altres agents necessaris del cicle de producció de gasos renovables”. Al seu torn, el gerent de l’UTE Upgrading, Francesc Roca, destaca que “significarà un canvi de paradigma en el concepte d'autosuficiència de les plantes depuradores, ja que n'incrementarà la capacitat de producció energètica malgrat reduir la seva ràtio d’autoconsum”.

La planta està actualment en construcció i està previst que entri en operació al juliol.

El treball conjunt del món públic i privat en aquest projecte ha estat clau per al gerent del Consorci Besòs Tordera, Albert Solà, el qual fa èmfasi en el fet que alhora "suposa el tancament del cercle de l’economia circular amb el lliurament del biometà que generarem". En definitiva “un gran projecte”, tal com afirma el president del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, Albert Camps, que “permetrà disminuir la dependència energètica, facilitar el compliment de les noves normes europees i ajudar a descarbonitzar la indústria, les llars i la mobilitat, amb la reducció de l’empremta de carboni de gasos d’efecte hivernacle”.

Naturgy adquirirà el biometà produït a la planta del projecte BioVO.
Una aposta que ve de lluny

Amb aquesta nova aliança, Naturgy es garanteix la compra de fins a 22 GWh de biometà durant un any prorrogable i es referma com un dels principals impulsors del gas al mercat espanyol. La companyia emprarà aquest volum per impulsar la descarbonització dels seus clients i per accelerar-ne la penetració al mix energètic a través de la infraestructura gasista existent, un objectiu en el qual treballa fa temps a través de les tres plantes de producció pròpies de biometà amb les quals compta, una a l’EDAR de Bens (la Corunya), una a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) –primera a injectar a la xarxa de gas d’Espanya gas renovable procedent d’un abocador– i una a l’explotació ramadera de Porgaporcs de Vila-sana (Lleida). 

La companyia té també un projecte per construir a Torrefarrera (Lleida) la seva quarta planta de biometà per generar gas renovable a partir de residus agroramaders, un projecte que impulsa conjuntament amb les empreses Compost Segrià, Sitra i Servei de Gestió Ramadera, generarà i injectarà gas renovable a la xarxa de distribució de gas equivalent al consum de 16.000 llars. Naturgy treballa en més de 60 projectes que li permetran incorporar nova producció d’aquest gas renovable a curt i mitjà termini.

Naturgy es referma com un dels principals impulsors del gas al mercat espanyol.
stats