Cava, 150 veremes creant paisatge i territori a Catalunya

Dues terceres parts del raïm destinat al vi a Catalunya són per a l’elaboració de Cava

Cava és un territori que batega i creix al ritme del cicle de la vinya.
Redacció
06/10/2025
3 min

Quan destapem un escumós amb DO CAVA no només ens assegurem de trobar qualitat sinó també una traçabilitat i un origen, garantits gràcies a tots els rigorosos controls associats a una Denominació d'Origen. També ajudem a mantenir viva una cultura, un paisatge, un patrimoni que ha anat prenent forma al llarg del segle i mig d'història viva amb la qual compta Cava.

Cava és, abans de res, un territori que batega i creix al ritme del cicle de la vinya, que ha demostrat ser la gran fixadora de la població i l'economia dels nostres pobles. Més enllà d'un requisit normatiu, és una garantia “universal”, reconeguda a tot el món, un símbol de prestigi gràcies al qual consumidors de tot el món identifiquen Cava amb història, patrimoni, territori, qualitat, tradició i rigor.

Darrere del Cava, un dels vins escumosos més reconeguts i prestigiosos del món, trobem el saber fer de gairebé 5.000 viticultors i 300 cellers de diferents formats i realitats, que acullen gran diversitat de perfils d'elaboracions. Grans, mitjans i petits, tots ells estan representats en el Ple del Consell Regulador de manera paritària, units per un mateix objectiu: garantir l'excel·lència i autenticitat d'un vi únic, mantenint viva una tradició i un saber fer, que s'ha anat transmetent, generació rere generació, des de fa 150 veremes. Així, en la seva vinya, s'ha conservat la diversitat i riquesa del raïm local, representant la macabeu, xarel·lo, parellada, triumvirat i la personalitat del Cava, el 80% de les seves vinyes.

Encara que per motius històrics i humans podem trobar alguns municipis de la DO CAVA en altres zones, com succeeix en grans denominacions d'escumós com Champagne, Sant Sadurní d’Anoia i els seus voltants són el cor de la Denominació d'Origen; prop del 90% de la producció de Cava procedeix de Catalunya i el Cava representa entorn de dues terceres parts de la producció de raïm per a vinificació a Catalunya.

Tradició i Futur: mètode tradicional i nova piràmide d'excel·lència

La DO CAVA, un dels escumosos més reconeguts i exportats del món, és l'única denominació d'origen a Espanya dedicada en exclusiva al vi escumós, i projecta la seva identitat a través d'un mètode d'elaboració molt exclusiu, compartit per molt poques zones del món: el “mètode tradicional”. Gràcies a la seva segona fermentació en ampolla, el Cava ofereix una harmonia, equilibri i integració de la bombolla realment únics.

A la ja garantia de qualitat que suposa el mètode tradicional, s'hi ha sumat recentment una classificació amb un encara més alt grau d'exigència, una piràmide d'excel·lència en la qual les llargues criances i l'origen són els protagonistes.

Nous segells de garantia de la DO CAVA, per identificar els diferents segments i categories de Caves.

Els Caves de Guarda Superior tenen un envelliment de com a mínim 18 mesos, com es el cas de Cava de Guarda Superior Reserva. S’eleva fins als més de 30 mesos en el cas de Cava de Guarda Superior Gran Reserva o del Cava de Guarda Superior de Paratge Qualificat, amb criances superiors als 36 mesos. Des del 2025 tots els Caves de Guarda Superior són 100% ecològics, fet que reflecteix la clara aposta de la DO per la sostenibilitat i el respecte per l’entorn.

A més, la DO CAVA ha creat el marxamo Elaborador Integral, que identifica aquells cellers que duen a terme tot el procés d'elaboració, des del premsatge fins a la vinificació, dins de la seva propietat. Actualment, 16 cellers poden presumir avui de ser elaboradors integrals de Cava.

El Cava, el nostre amic més gastronòmic

Les tendències actuals de consum demanen un perfil de vi fresc, de moderada graduació, que pugui acompanyar les més variades cuines del món; d'aquí ve que el consum de vi escumós hagi protagonitzat un ascens sense precedents en la seva història.

El Cava s'ha convertit, així, en el vi preferit per a molts mercats internacionals, amic perfecte de gastronomies tan de moda com la mediterrània, mexicana, peruana o japonesa.

Integrador de cultures, territoris i moments de gaudi, el Cava ens connecta amb un estil de vida mediterrani, relaxat i vitalista, reflectint un viatge “líquid” al Penedès que ens permet assaborir, en cada glop, tota una cultura del vi, forjada des de l'artesania i la paciència.

"El Cava només es gaudeix amb moderació"

stats