Contingut patrocinat

“Cuidar-se per cuidar”: Més de 4.200 persones cuidadores es formen en innovadors tallers a Catalunya

Segons l’avaluació qualitativa presentada per la Fundació ”la Caixa”, el 86% dels participants han assegurat que se senten amb més capacitat per atendre —físicament i emocionalment— la persona que cuiden després de fer els tallers de l’Escola de Cuidadors. En global, des del 2018 s’han impulsat més de 1.800 tallers que aprofundeixen en aspectes com la gestió emocional, el benestar físic, l’autocura, el bon tracte, el dol, la nutrició i la demència. A més de proporcionar noves eines, es promouen xarxes de comunitat i suport.

Redacció
2 min
Taller de l'Escola de Cuidadors de la Fundació "La Caixa"

Adquirir coneixements i poder compartir experiències. Amb aquestes motivacions, més de 6.500 persones han participat en els tallers gratuïts impulsats per l’Escola de Cuidadors de la Fundació ”la Caixa” a tot Espanya; més de 4.200 a Catalunya. Aquest projecte pioner va néixer el 2018 amb l’objectiu de proporcionar coneixements i eines per facilitar la tasca de la persona cuidadora familiar i del voluntariat que acompanya persones en situació de malaltia avançada o de final de vida.

El tracte és totalment personalitzat, i cada participant assisteix als tallers que donen resposta a les seves necessitats. Al llarg d’aquests anys, l’Escola de Cuidadors ha dut a terme més de 1.800 tallers a tot Espanya, tant de manera presencial com virtual, dirigits per més de 80 professionals de camps molt diversos, com la psicologia, la infermeria, el treball social i la medicina, entre d’altres. Aquests tallers aprofundeixen en aspectes com la gestió emocional, el benestar físic, l’autocura, el bon tracte, el dol, la nutrició i la demència, entre d’altres. Segons l’avaluació qualitativa presentada per la Fundació ”la Caixa” i la Universitat de Vic, després de fer els tallers el 86% dels participants asseguren que se senten amb més capacitat per atendre –físicament i emocionalment– la persona que cuiden. La mitjana d’edat de les persones que s’hi han adherit és de 53 anys. El 87% són dones i el 62% d’aquestes cuiden algun dels seus progenitors.

Com es desprèn de l’informe, el 57% de les persones participants havien viscut una situació estressant l’últim mes. Un terç fan de cuidadors des de fa més de cinc anys i un 32% ho fan de manera continuada (24 h).

«Quan una persona ha de cuidar un ésser estimat és imprescindible disposar de coneixements i eines. L’Escola de Cuidadors ofereix formació, però també té la vocació de ser un espai on les persones poden trobar suport en moments de dificultat i compartir inquietuds», ha emfatitzat el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

stats