DRET A DECIDIR
Especials 12/09/2013

Carme Forcadell, sobre la Via Catalana: "És l'acció històrica més massiva que s'ha vist mai al nostre país"

La presidenta de l'ANC dibuixa el futur immediat de l'entitat: fer pedagogia en accions de "petit format" per convèncer els "dubtosos"

Ara
2 min

Barcelona"És l'acció històrica més massiva que s'ha vist mai al nostre país". Així ha valorat, en declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, (ANC) la Via Catalana per la independència que aquest dimecres, Diada de Catalunya, va reunir 1.600.000 persones, segons xifres de la conselleria d'Interior.

Preguntada per la feina que, a partir d'avui, farà l'ANC, Forcadell ha dibuixat el futur immediat de l'entitat: fer pedagogia en accions de "petit format" per convèncer els "dubtosos". En aquest sentit, ha instat "els polítics catalans" a treballar perquè, en primera instància, la consulta sigui un fet el 2014. "Ara no podem veure un horitzó a tres anys. Això és massa temps. Necessitem una resposta immediata", ha subratllat. En aquesta línia, ha traçat el full de ruta que, per l'ANC, ha de seguir el Govern: intentar fer una consulta el 2014 d'acord amb la legalitat catalana i, si això no és possible, impulsar qualsevol "camí pacífic", ja sigui unes eleccions plebiscitàries o una declaració unilateral d'independència. "Qualsevol camí és bo, si es democràtic", ha conclòs.

Forcadell, que ha admès que després de la Via Catalana no va parlar amb el president Artur Mas, ha explicat que en la trobada prèvia a la Via Catalana li van "proposar" que la pregunta de la consulta sigui "clara i que no generi dubtes", alhora que li van suggerir impulsar un "front comú català" a les eleccions europees. En aquest sentit, l'ANC creu que és possible "com a mínim, un punt en el programa electoral que sigui comú en tots els partits catalans". "És una possibilitat que vam apuntar", ha explicat la presidenta de l'ANC.

Forcadell, que ha remarcat el caràcter "inclusiu" que va tenir la cadena humana, ha subratllat que "tothom que vol que Catalunya decideixi el seu futur democràticament estava convidat a assistir-hi".

En el seu discurs després de la Via, la presidenta de l'ANC es va emocionar: "Ens acabaven de dir que la Via havia sigut un èxit. Em vaig emocionar en saber la plenitud i l'èxit que havia tingut, i em vaig sentir emocionada i orgullosa de ser catalana".

Sobre la xifres d'assistència, Forcadell ha sigut taxativa: "Els que diuen que només hi va haver 400.000 persones −ministeri de l'Interior− se n'haurien de donar vergonya. Entenc que dir això és mala fe", ha conclòs.

stats