FIRA BCN
Especials 06/05/2019

L’eficiència energètica i les noves tecnologies, les claus de l'edició del 2019 de BBConstrumat

El saló de la construcció arriba al 40è aniversari amb un augment del 34% del nombre d’expositors

Judit Monclús
4 min
L’eficiència energètica i les noves tecnologies, les claus de BBConstrumat 2019

Barcelona“El nostre saló és el principal referent per a un sector que, actualment, és un cop més un motor de la nostra economia i, com a tal, assenyala la innovació, la digitalització i la connectivitat com les claus per a un creixement sostenible”, apunta Ana Vallés, presidenta de Barcelona Building Construmat (BBConstrumat) i del grup Sorigué, a les portes de la 21a edició del saló de la construcció de Fira de Barcelona, que tindrà lloc del 14 al 17 de maig al recinte de Gran Via. BBConstrumat, que se celebra cada dos anys des del 1979, arriba al 40è aniversari amb un augment del 34% en el nombre d’expositors -405, amb més de 1.000 marques representades- i sent l’únic certamen sectorial europeu que destina espai propi als projectes més innovadors i transformadors de la construcció, com és el cas de Future Arena.

En aquesta edició, i en col·laboració amb l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IACC), el saló presenta una àrea organitzada en les cinc fases que conformen el cicle de vida de la construcció de la casa del futur -materials avançats i bio; robòtica i construcció avançada; economia circular, internet de les coses (IoT) i big data ; i BIM i les realitats augmentades, virtual i mixta- i els projectes d’investigació més capdavanters desenvolupats per universitats i centres tecnològics nacionals i internacionals de reconegut prestigi. Així, amb el projecte Future House, en el marc de Future Arena, BBConstrumat vol donar resposta als reptes del sector amb la implementació de les noves tecnologies per fer front a qüestions com l’augment de la població, l’increment d’habitatges, l’impacte de la construcció en el medi ambient, els avenços en materials o la influència de la intel·ligència artificial, el big data i l’IoT.

Sostenibilitat, eina clau

En aquesta edició, en què la sostenibilitat i el foment de l’economia circular impregnaran tots els àmbits del saló, BBConstrumat presentarà Sustainable Solutions, una iniciativa de les empreses Evowall i Arquima, que s’encarregaran de construir dos edificis residencials de 90 metres quadrats que responen als criteris d’eficiència del concepte PassivHaus, ja que inclouen tots els elements que necessita una casa per ser completament sostenible. En aquesta direcció, a més, l’arquitecte Josep Ferrando s’encarregarà de dissenyar els espais comuns en un projecte d’arquitectura efímera en què prima la reutilització dels materials com les grans bigues que s’utilitzen en la construcció de la Sagrada Família.

Entre altres propostes, en aquest àmbit el saló completarà aquesta edició amb els Premis BBConstrumat i amb activitats com, per exemple, el workshop que hi organitzarà la Comissió Europea per fomentar l’eficiència energètica en el sector de la construcció. També s’hi durà a terme una jornada per donar a conèixer el projecte Women Can Build de la Unió Europea per augmentar la presència femenina a la construcció a través de la formació, i se celebrarà el Job Market Place que, a través de Barcelona Activa, es dirigirà a professionals que busquen feina.

La zona de conferències i ponències, en una imatge de l'última edició / FIRA BCN

L’ARQUITECTURA INNOVADORA I SOCIAL, AL TALKS ARENA

Talks Arena, l’espai de debat i coneixement del saló, donarà a conèixer l’arquitectura expandida, basada en la innovació i l’experimentació i que busca respondre a les necessitats socials i mediambientals de la societat actual. Ho farà a través del congrés Lògiques d’innovació i canvi, comissariat per l’arquitecte Ricardo Devesa i que girarà al voltant de cinc eixos temàtics que recullen les línies fonamentals per a la implementació d’aquest tipus d’arquitectura. El primer es titula Lògiques espacials i analitzarà l’impacte arquitectònic en l’entorn natural, mentre que el segon, Lògiques funcionals, abordarà la capacitat dels edificis ja construïts d’adaptar-se a nous usos. El tercer, que porta per títol Lògiques professionals, incidirà en la influència de l’aplicació de les noves tecnologies i dels nous materials en l’exercici de l’activitat. El quart, Lògiques socials, mostrarà com la nova arquitectura afronta els canvis socials a conseqüència de l’augment dels moviments migratoris o del preu del sòl. L’últim eix, anomenat Lògiques culturals, analitzarà les noves propostes teòriques i accions pedagògiques nascudes des de l’àmbit acadèmic. El congrés, a més, es caracteritzarà per donar veu a joves arquitectes amb un màxim de 20 anys d’experiència en l’exercici de la disciplina.

PRIMER CONGRÉS INTERIOR LOVERS

Del 14 al 16 de maig, BBConstrumat acollirà el primer congrés Interior Lovers per a professionals del sector del disseny d’interiors. L’espai Meetings Arena serà l’escenari d’aquesta trobada en què es debatrà la relació entre aquesta disciplina i el sector de la construcció. “Tradicionalment, la relació entre aquests àmbits no ha estat molt estreta, però en els últims anys les més que evidents sinergies existents han propiciat que s’hagin trencat les barreres espacials i conceptuals, fet que ha motivat la confluència dels seus usos”, assenyalen des de l’organització del congrés. Als matins, les sessions anomenades ‘Maneres de veure’ se centraran en les conferències i els debats, mentre que a les tardes, les sessions ‘Maneres de fer’, acolliran els 'workshops' per a professionals.

stats