Especials 15/12/2012

Un Egipte dividit vota aquest dissabte la nova Constitució islamista

La consulta se celebra en una atmosfera de tensió i polarització

Ricard G. Samaranch
2 min
Una dona vota al Caire. AFP

El CaireAquest dissabte se celebra la primera ronda del referèndum sobre l'esborrany constitucional apadrinat per les forces islamistes. Les dues ciutats més poblades, Alexandria i el Caire, estan cridades a les urnes. En la segona ronda, dissabte vinent, votaran les províncies restants. La decisió de votar en dues fases està motivada pel fet que una bona part dels jutges del país –que són els encarregats per llei de supervisar tots els processos electorals– han decidit boicotejar el referèndum. La magistratura és un dels sectors més hostils a les últimes decisions polítiques del president Mursi.

Què diu la Constitució?

El text té un clar regut islamist i és fruit de nombrosos compromisos entre sensibilitats diverses, de manera que el resultat és ambigu i perfet diferents lectures. El text final va ser aprovat només amb els vots dels partits islamistes perquè els laics es van retirar de l'Assemblea Constituent en les últimes sessions.

Quin suport polític té?

En línies generals, es pot dir que la nova Carta Magna ha dividit el país en dues meitats: islamistes a favor, i laics en contra. Ara bé, hi ha matisos importants. Mentre el salafisme institucional dóna suport al text, les corrents més radicals s'hi oposen, ja que creuen no es blinda la xaria com a font única de dret.

Quins són els possibles escenaris del referèndum?

A falta d'enquestes, la majoria d'experts aposta per una victòria del sí atesa la gran capacitat de mobilització dels seus votants que tenen les forces islamistes. Per tant, un triomf del no seria una sorpresa majúscula. Ara bé, en cas que es compleixin els pronòstics, el marge del resultat serà molt important. El sí no necessita només guanyar, si no fer-ho de forma clara. En cas que s'imposés per un marge estret, el més probable seria que tard o d'hora s'obrissin negociacions entre els partits, i el nou parlament esmenés el text.

stats