El Barça no donarà detalls del vot per correu "per evitar especulacions"

El recompte no diferenciarà els vots presencials dels que s'han tramès via postal

2 min
Una cartera recull el vot per correu que li dona una electora.

BarcelonaEl vot per correu a les eleccions del Barça ha sigut un èxit rotund de participació, ja que s’han rebut 22.811 sol·licituds, l’equivalent al 20,7% del cens. Però aquesta serà de les poques dades que es coneixeran referents al vot postal. El club ha optat per no donar detalls, ni de la procedència ni de l’edat. Ni tampoc detallarà, en l’escrutini, els resultats del vot presencial i els del vot per correu. Tan sols dirà, al final de la jornada, quants dels socis que s’hi van apuntar n’hauran fet ús. Justifica que és “per evitar especulacions”. I més tenint en compte que és la primera vegada que s’implementa i que els comicis, marcats per la pandèmia, es van haver d’ajornar del 24 de gener al 7 de març.

Dilluns començarà el procés de votació postal, que s’allargarà fins al divendres 26. En la majoria dels casos, els socis rebran per correu certificat una carta amb quatre paperetes -la dels candidats i una per votar en blanc- i un sobre de retorn. I hauran d’anar a una oficina de Correus per dipositar el seu vot. En els casos específics, de gent gran, amb discapacitat o convalescent, podran votar al mateix moment que el carter els dugui la documentació, per evitar desplaçar-se. “Es va posar aquest termini per garantir que tots els vots arribaran al club el dia 7”, asseguren des del Barça. A diferència del que passarà en les eleccions al Parlament, en què alguns vots per correu es comptabilitzen a partir de l’endemà dels comicis, el club volia tenir la seguretat de poder acabar el recompte el mateix dia de les votacions presencials i, així, proclamar la candidatura guanyadora aquella mateixa nit.

Ara bé, no hi haurà diferències en el recompte. El club ha optat per informar únicament del resultat total, sense especificar què s’ha votat a les urnes i què passarà amb el sistema postal. Les fonts consultades, pròximes a la junta gestora, justifiquen que es fa per blindar el sistema i “minimitzar el soroll” que pugui posar en dubte el resultat final. Des del Barça, però, insisteixen que Correus ofereix una votació “segura i fiable”.

“No sabrem qui haurà votat”

En qualsevol cas, els encarregats de comptar-los no sabran quins socis concrets han votat. “El sistema ens impedeix saber d’on venen els sobres. Sabem que s’hi han apuntat gairebé 23.000 socis. D’aquests, no votaran tots, esclar. Però nosaltres no sabrem qui ho ha fet i qui no, ni d’on venen. Rebrem el sac i ja està. Així es garanteix la confidencialitat del vot”, afegeixen des de les oficines del Camp Nou. Aquesta informació només la tindrà Correus, i serà secreta. L’empresa enviarà tots els sobres a una mateixa oficina, on s’agruparan i es dipositaran davant notari, segons detallen des del club. El dia dels comicis el sac anirà a parar al Camp Nou, lloc on es centralitzarà el recompte del vot postal.

Al Barça no s’atreveixen a vaticinar quanta gent, dels que han sol·licitat el vot per correu, acabarà fent-lo servir; però sí que es comprometen a anunciar-ho el dia 7. Tot i així, recalquen que aquells que ho hagin demanat ja no podran anar a votar presencialment. “La manera que el sistema fos fiable era aquesta. Un cop demanat, el nom s’esborra de la mesa física on li hagués tocat votar. Encara que hi vagi, no podrà”, conclouen.

stats